EKP ei saa armahtaa velkoja, mutta se voi jakaa helikopterirahaa jo tälläkin hetkellä

Vallankumoukset tapahtuvat usein kaikessa hiljaisuudessa ilman torvien ja rumpujen pärinää.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italian pääministeri Conten avustaja Riccardo Fraccaro ehdotti, että EKP antaa osan Italian veloista anteeksi. Asia on vakava, sillä Italian julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on nousemassa tämän vuoden aikana yli 160 prosentin – eli yli 100 prosenttiyksikköä korkeammaksi minkä Euroopan vakaussopimus sallii!

Velkojen anteeksiannosta on keskusteltu Suomessakin. Esimerkiksi Vesa Vihriälä on ehdottanut EKP:n tekemää noin 20 prosentin suuruista velkojen anteeksiantoa ja presidentti Sauli Niinistö tuonut esiin, että nopean koronavelkaantumisen myötä edessä on väistämättä aika, jolloin on alettava antaa velkoja anteeksi.

Euroopan keskuspankin johtajat Christine Lagarde vastasi nopeasti, että EKP ei saa armahtaa velkoja.

Vaikka velkojen suora anteeksiantaminen on laitonta, se ei kuitenkaan ole estänyt EKP:tä antamasta merkittäviä velkahuojennuksia euromaille.

EKP on nimittäin ostanut euromaiden velkakirjoja vuodesta 2015 lähtien noin 2300 miljardilla eurolla. Lisäksi EKP on viime maaliskuun jälkeen ostanut euromaiden velkakirjoja reilulla 500 miljardilla osana erillisiä koronatoimiaan.