Draghin teknopopulismi muuttaa EU-budjetin pysyväksi elpymisvälineeksi

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Presidenza della Repubblica, Attribution, via Wikimedia Commons

Mario Draghin hallitus sai eilen senaatilta luottamuksen äänin 262-40. Oppositioon jäi ainoastaan post-fasistinen Veljeskunta ja tulevina kuukausina onkin mielenkiintoista nähdä hallituspuolueiden ja Veljeskunnan kannatuksen kehitystä.

Puheessaan Italian parlamentille Draghi mainitsi tavoitteikseen rokoteohjelman, koulutuksen, työpaikat, naisten osuuden kasvattamisen työmarkkinoilla ja verouudistuksen.

Lisäksi Draghi vaati EU-budjetin kehittämistä niin, että se mahdollistaa elvyttämisen suhdanteiden mukaan. Toistaiseksi EU:n budjetti on sisältänyt tulonsiirtoja, mutta ainoastaan maatalouteen ja aluetukiin.

Vaikka nyt hyväksytty 750 miljardin elpymisrahasto on lailliselta luonteeltaan kertaluonteinen, järjestelyn myötä EU:lla on ensimmäistä kertaa historiassaan Draghin vaatimaa finanssipoliittista kapasiteettia. Mikäli EU-maat eivät tee tulevina vuosina uusia päätöksiä, elvyttävä finanssipolitiikka lakkaa olemasta elpymisrahaston jälkeen. Suomalaisessa keskustelussa elpymisrahastosta ollaan jopa vasemmiston toimesta ylpeilty sillä, että EU:n elvyttävä finanssipolitiikka on jäämässä kertaluonteiseksi.