Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Don’t Look Up on parodia siitä, miten maailmanloppu ei kiinnosta ketään

Blogit Vallan mahotonta! 28.12.2021 11:02
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Adam McKayn elokuvat ovat aina piristäviä tapauksia. Finanssikriisiin laukaisseen johdannaiskeinottelun (Big Short, 2015) ja varapresidentti Dick Cheneyn poliittisen elämäkerran (Vice, 2018) jälkeen McKay on kirjoittanut yhdessä David Sirotan kanssa satiirin Don't Look Up (2021) joukkotuhon vieraantumisesta.

Sirota on mielenkiintoinen valinta käsikirjoittajaksi. Hän on yritysvaltaa arvostellut journalisti (esimerkiksi bestsellerit Hostile Takeover, 2006 & Uprising, 2008) ja hän osallistui viime presidentinvaaleihin Bernie Sandersin puheenkirjoittajana. Vaalien jälkeen Sirota siirtyi sosialistisen Jacobin-lehden toimituskuntaan.

Don't Look Upin lähtökohta on sama kuin Lars von Trierin Melancholiassa (2011) - maahan syöksyy komeetta, joka tulee tuhoamaan kaiken ihmiselämän. Maailmanloppua käsitellään kuitenkin yksilöiden ja masennuksen sijaan yhteiskunnallisesti. Elokuva parodisoi sitä, miten viihteellisesti media suhtautuu asiantuntijoihin ja miten välineellisesti poliitikot ja yritysjätit suhtautuvat joukkotuhoon.