Don't Look Up on parodia siitä, miten maailmanloppu ei kiinnosta ketään

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Adam McKayn elokuvat ovat aina piristäviä tapauksia. Finanssikriisiin laukaisseen johdannaiskeinottelun (Big Short, 2015) ja varapresidentti Dick Cheneyn poliittisen elämäkerran (Vice, 2018) jälkeen McKay on kirjoittanut yhdessä David Sirotan kanssa satiirin Don’t Look Up (2021) joukkotuhon vieraantumisesta.

Sirota on mielenkiintoinen valinta käsikirjoittajaksi. Hän on yritysvaltaa arvostellut journalisti (esimerkiksi bestsellerit Hostile Takeover, 2006 & Uprising, 2008) ja hän osallistui viime presidentinvaaleihin Bernie Sandersin puheenkirjoittajana. Vaalien jälkeen Sirota siirtyi sosialistisen Jacobin-lehden toimituskuntaan.

Don’t Look Upin lähtökohta on sama kuin Lars von Trierin Melancholiassa (2011) – maahan syöksyy komeetta, joka tulee tuhoamaan kaiken ihmiselämän. Maailmanloppua käsitellään kuitenkin yksilöiden ja masennuksen sijaan yhteiskunnallisesti. Elokuva parodisoi sitä, miten viihteellisesti media suhtautuu asiantuntijoihin ja miten välineellisesti poliitikot ja yritysjätit suhtautuvat joukkotuhoon.

Tästä eteenpäin teksti sisältää juonipaljastuksia.

Yhdysvaltain presidentin (Meryl Streep) keskittyessä skandaaleihinsa, korkeimman oikeuden tuomarinimityksiin ja välivaaleihin, komeetan löytäneet tutkijat (Jennifer Lawrence & Leonardo DiCaprio) vuotavat tiedot armageddonista medialle, joka lyö koko touhun läskiksi. Mediassa selviää olemalla imelä, seksikäs ja mahdollisimman typerä.