Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Dialogi velasta ja inflaatiosta

Blogit Vallan mahotonta! 4.11.2021 14:13
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Olimme juuri lähettäneet ekonomistin ja poliittisen talouden tutkijan Jussi Ahokkaan kanssa mielipidekirjoituksen euroalueen budjettisäännöistä suureen suomalaiseen päivälehteen ja kirjoitusprosessin jälkimainingeissa keskustelumme polveili laajemmin rahatalouden ilmiöihin. Julkaisen litteraation keskustelustamme: 

Antti: Nykyään törmää lähes päivittäin kommentteihin, joissa ollaan huolissaan keskuspankkien valtaisista tukitoimista, jotka polkevat korkoja ja poistavat markkinakuria. Finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat tehneet 1000 koronlaskua ja kylväneet rahaa markkinoille yli 23 000 miljardin dollarin edestä. Miten Jussi rauhoittelisit näitä huolestuneita ihmisiä? Onko maailmantalouden periaatteet todella muuttuneet niin sanotun keskuspankkikapitalismin myötä?

Jussi: Varsinaisesti se ei ole ”keskuspankin kylvämä raha”, joka on tämän kaiken taustalla, vaan yksityinen ja julkinen velka, jota on kasattu suhteessa BKT:hen erittäin huimaa vauhtia jostain 1970-luvun puolivälistä lähtien. Eli tämä velkaperusteinen globaali kasvumalli on se ydinasia, jonka varaan koko maailmantalous rakentuu. Vuosina 2008 ja 2009 tämän järjestelmän ongelmat tulivat kouriintuntuvasti esiin, kun finanssikriisi alkoi. Finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat joutuneet tulemaan hätiin kannatellakseen maailman rahajärjestelmää ja talousjärjestystä. Käytännössä keskuspankit vain tekevät olemassa olevasta velasta ”likvidimpää”, mikä öljyää velkavetoisen talouden rattaita.