Brexit on puskafarssi, jonka vangiksi EU on jäämässä

May on menettänyt puolueensa tuen, mutta häntä ei voida erottaa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Britannian parlamentti äänesti perjantaina kolmannen kerran nurin Theresa Mayn erosopimuksen äänin 344-286. May on menettänyt puolueensa luottamuksen, häntä ei voida erottaa, parlamentissa ei ole enemmistöä millekään brexitille ja Iso-Britannia on ajautumassa eurovaaleihin, jotka pidentävät poliittista epävarmuutta.

May lupasi viime viikolla erota, jos sopimus menee läpi. Heti äänestyksen jälkeen hän vihjasi äänestyttävänsä sopimuksesta vielä kerran ja uhkasi ennenaikaisilla vaaleilla, jos sopimus ei mene läpi. Mayn oman puolueen kansanedustajat vastasivat estämällä ennenaikaiset vaalit, sillä ne vain syventäisivät kaaosta.

Vaalien lisäksi May on uhannut sopimuksettomalla erolla ja brexitin perumisella. Millekään vaihtoehdolle ei kuitenkaan ole enemmistöä parlamentissa, joten mitään osapuolta ei voida uhata heidän pelkäämällä katastrofiskenaariolla. EU-tutkija Timo Miettinen on taustoittanut, miten parlamentin umpisolmu liittyy konservatiivien ja työväenpuolueen erimielisyyksiin kansallisesta suvereniteetista.

Äänestämistä jatketaan taas maanantaina. Ja jos parlamentti ei saa mitään enemmistöä aikaan (esimerkiksi uuden kansanäänestyksen tai pehmeämmän brexitin puolesta), Iso-Britannian tulee joko erota ilman sopimusta tai hakea pitkää jatkoaikaa eroprosessiin ja osallistua EU-vaaleihin toukokuun lopulla.