Arvio: Onko Alex itse asiassa vaalikirja?

Alexander Stubb on politiikan tekemisen uudistaja ja Alex uudistaa myös poliittisia muistelmia.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Kirja-arvio: Karo Hämäläinen ja Alexander Stubb: Alex. Otava 2017, 312 sivua. * * * 

Alexander Stubbin muistelmien nostaminen Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi on aiheuttanut närää – kuten melkein kaikki Stubbin tekemiset. Valinta härnännee siksi, että Alexin tarjoama tieto koskee enimmäkseen Stubbin tunteita ja energiatasoja.

Pinnallisuudestaan huolimatta teos on merkittävä, sillä se kertoo yhden Suomen menestyneimmän poliitikon toimintatavoista. Stubb on uudistanut diplomatiaa Saariselän retriiteillä ja vienninedistämistä Team Finlandilla sekä avannut suurlähettiläspäivät yleisölle. Ennen kaikkea Stubb on uudistanut poliitikon muotokuvaa energisellä asenteella sekä lisännyt avoimuutta blogilla ja Twitterillä.

”Tulen aina puolustamaan median oikeutta kritisoida, analysoida ja haastaa poliitikkoja. Ilman vapaata ja kriittistä mediaa ei ole demokratiaa.

Stubbin mukaan suomalaisen demokratian lähtökohta on, että kaikki toivovat pääministerin epäonnistuvan. Hän seuraa ensin säälien vierestä, miten Jyrki Kataista hakataan kuin vierasta sikaa ja kuvaa sen jälkeen, miltä tuntuu olla milloin minkäkin kohun keskellä ilkeämielisten maalitauluna.