Armin Laschet mahdollistaa Saksan EU-myönteisen käänteen - varsinkin jos vihreät auttaa

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Saksassa järjestetään syyskuussa parlamenttivaalit ilman Angela Merkeliä, joka on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 lähtien. Saksan kristillisdemokraatit (CDU) ottivat lauantaina (jälleen) askeleen pois Merkelistä, kun ne valitsivat uudeksi puheenjohtajaksi Armin Laschetin. Laschet on jo toinen CDU:n puheenjohtaja sen jälkeen, kun Merkel jätti johtajan tehtävät 2018.

Kuten edellisissä puheenjohtajavaaleissa, myös näissä vaaleissa merkelistit voittivat ja Merkel-nemesis Friedrich Merz hävisi. CDU on päättänyt pysyä poliittisessa keskustassa, eikä tavoitella Merzin johtamana aikaisempaa kannattajakuntaa, joka on siirtynyt esimerkiksi vapaademokraatteihin (FDP) ja äärioikeistolaiseen Alternative für Deutschlandiin (AfD). Merz sai vaalien toisella kierroksella kuitenkin peräti 47 % puoluekokousedustajien äänistä, mikä kertoo puolueen jakautumisesta.

Laschet on jatkoa Merkelille ja hänellä on Merkeliä avoimempi suhtautuminen Euroopan integraatioon, mutta myös Kiinaan ja Venäjään. Laschetin ajattelussa talous tulee ennen turvallisuutta tai ilmastopolitiikkaa, mistä hän varmaankin tulee saamaan kritiikkiä.

Vielä ei ole täysin selvää, tuleeko Laschet olemaan kristillisdemokraattien kansleriehdokas. Ennen syyskuun parlamenttivaaleja on viidet osavaltiovaalit, joissa Laschetin kykyä puheenjohtajana mitataan. Jos jokin menee pieleen kuten Laschetin edeltäjällä Annegret Kramp-Karrenbauerilla, CDU:n kansleriehdokas voi olla esimerkiksi Baijerin pääministeri ja Baijerin kristillisdemokraattien (CSU) puheenjohtaja Markus Söder tai Laschetin kanssa kampanjoinut terveysministeri Jens Spahn.

Jos kuitenkin Laschet päätyisi Saksan seuraavaksi kansleriksi, tarkoittaisi se todennäköisesti Saksan ja Ranskan EU-myönteisen linjan jatkumista. Tämän puolesta puhuu myös se, että nykyisillä gallupeilla CDU/CSU ja vihreät ovat todennäköisimmät hallituskumppanit. Laschet voisi esimerkiksi löytää ainakin joitain yhteisiä säveliä Emmanuel Macronin kanssa EU:n ja euron integraatiosta – varsinkin jos vihreät vaativat valtiovarainministerin salkun ja ikkunat auki Eurooppaan.