Angela Merkelin perintö ja testamentti

Vaikka Merkelin siivet on jo katkottu, hänen saappaisiinsa astuminen on hyvin kuumottavaa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Niin siinä kävi, että Angela Merkel ilmoitti jättävänsä Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajuuden joulukuussa.

Merkel on johtanut CDU:ta koko 2000-luvun ajan ja Saksaa vuodesta 2005 lähtien.

Vaikka Merkel on yhdistetty poliittiseen vakauteen, tämä vakaus on tarkoittanut tietynlaista pysähtyneisyyttä. Merkel hyötyi edeltäjänsä Gerhard Schröderin rakenteellisista uudistuksista, eikä Merkeliä itseään tulla muistamaan Saksan tai Euroopan uudistamisesta.

Merkelin metodi tarkoittaa päätösten venyttämistä 11 hetkelle, jonka jälkeen kukaan ei oikein tiedä mistä lopulta päätettiin. Vaikka Merkel piti rajat auki pakolaiskriisin alkaessa, hän oli jo kylvänyt eurokriisissä oman tuhonsa ja avoimen muukalaisvihan siemenet.

Eurokriisin alettua Merkel nousi Euroopan tosiasialliseksi johtajaksi. Koska tukipaketit olivat erittäin epäsuosittuja Saksassa, kaikki jäsenvaltioiden tekemät kriisimaiden tukitoimet ehdollistettiin ankaralle talouskurille ja jokainen sentti korvamerkittiin. Lisäksi tukipaketeilla vaalittiin juuri Saksan ja Ranskan etua, koska niillä estettiin saksalaisten ja ranskalaisten pankkien tappiot kriisimaista.