Voitonvarma kokoomus haluaa välttää Kataisen kohtalon

Petteri Orpo mainostaa hallituksen tekoja enemmän kuin pääministeripuolue keskusta.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Kokoomuslaisilla on aina keskenään kivaa. Kokoomuslaiselle politiikka voi olla mukava harrastus, kun demareiden ammattiyhdistysjäärille tai keskustan tuottajajoukolle kyse on totisesta kamppailusta, vallasta ja tulonjaosta.

Tallinnaan risteilyllä piipahtaneesta kokoomusväestä huokui toive, että seuraavissa mielipidemittauksissa tai viimeistään huhtikuun vaaleissa pitkäaikainen gallup-johtaja Sdp ja puheenjohtaja Antti Rinne jäävät taakse.

Jos kokoomusjohtaja Petteri Orpon puheisiin voi uskoa, hänelle ainakin Juha Sipilän johtama keskusta kelpaisi mainiosti kumppaniksi seuraavaan hallitukseen. Kuitenkin on hyvin mahdollista, että Orpo joutuu samaan ministeristöön Rinteen kanssa.

Oman puolueen kannatuksensa lisäksi kokoomuslaisia askarruttaa jonkin verran hallituskumppani keskustan suosio. Orpo haluaa välttää entisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vaikeudet.

Porvarihallituksen valtiovarainministeri Katainen nosti kokoomuksen 2011 suurimmaksi puolueeksi. Katainen joutui kokoamaan kuuden puolueen sateenkaarihallituksen, joka ajautui nopeasti sisäisiin vaikeuksiin.