Vasemmistoliitolle historiallinen vaalivoitto - tuleeko Keskustalle historiallinen vaalitappio?

Taas tehdään puoluehistoriaa, hyvässä ja pahassa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja.

Vasemmistoliitto on voittanut eduskuntavaaleissa vain yhden kerran, vuonna 1995. Sen jälkeen on tullut turpaan viisissä eduskuntavaaleissa, mutta näissä vaaleissa tappioputki katkesi. Ennakkoäänet lupailivat noin prosenttiyksikön voittoa ja edustajamäärä kasvaa nykyisestä 12:sta usealla paikalla.

Puheenjohtaja Li Anderssonin johdolla puolue on lopullisesti onnistunut sukupolvenvaihdoksessaan. Vanha Skdl:n aikainen jako taistolaisiin ja enemmistöläisiin on historiaa ja puolueen eduskuntaryhmä on täynnä uusia kasvoja.

Keskustan tilanne oli ennakkoäänten ensimmäisen laskentaerän jälkeen karmaiseva. Eduskuntaryhmä oli lähestulkoon puolittumassa ja tappiota näyttäisi olevan tulossa lähes 20 kansanedustajapaikan verran. Vielä kun tiedetään, että keskustan äänestäjät ovat aktiivisia ennakkoäänestäjiä niin tulos tuskin on suuresti kohenemassa vaalipäivän äänissä.

Keskustan vaipui syvään lamaannukseen vuoden 2011 vaaleissa, jolloin Mari Kiviniemen johdolla ääniosuus oli noin 15,8 prosenttia ja paikkoja tuli 35. Tarvittiin jopa Paavo Väyrystä vuoden 2012 presidentinvaaliehdokkaaksi, jotta puolueen henkinen lama taittui. Lopullisesti vuoden 2011 murhe unohtui Juha Sipilän puheenjohtajavalinnan myötä 2012. Loppu onkin historiaa – erityisesti, jos näissä vaaleissa keskusta huonoimman tuloksensa sitten vuoden 1917.