Vanhustenhoitosotku sai kokoomuksen rivit täysin sekaisin - Sanna Marinia vastaan aloitettu lokakampanja jäi suutariksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yleisradio julkaisi tänä aamuna uuden Taloustutkimuksella teettämänsä puoluekannatusmittauksen, jonka ydinviesti oli, että eduskuntavaaleissa on vielä kaikki levällään. Puolueiden kannatuksessa tapahtuu nyt muutoksia niin nopeasti, että jopa viiden suurimman puolueen järjestys on aivan auki.

Eniten hermostusta äänestäjien liikehdintä aiheuttaa nyt kokoomuksessa, jonka kannatuksesta on sulanut kuukaudessa yli kaksi prosenttiyksikköä. Pudotus on niin raju, että se ei enää mahdu edes virhemarginaaliin.

Jonkinlainen kannatuskuoppa oli odotettavissa, sillä viime aikojen poliittista keskustelua ovat hallinneet vanhuspalvelujen ongelmat ja niitä tuottavien yritysten harjoittama kaikenlainen puliveivaus. Aihe on kykypuolueelle arka, sillä erilaisten hoivayritysten johdossa on tunnettuja kokoomuslaisia niin, että päät kolisevat yhteen.

Kaiken huipuksi puolue sai jokin aika sitten huomata jääneensä yksin vastustamaan vanhusten hoitajamitoituksen nostamista lailla 0,7:ään, kun hallituskumppanitkin riensivät opposition tueksi. Viime päivinä kokoomuksen kanta asiassa on pyörinyt sellaista vauhtia, että tuskin kukaan ottaa enää selvää mikä se on milläkin hetkellä.

Kokoomuksen paniikkia kuvaa hyvin tapa, jolla puolue hyökkäsi eilen Sdp:n sijaisjohtajan Sanna Marinin kimppuun, kun eduskunta käsitteli opposition sinänsä populistista vanhustenhoitovälikysymystä.