Valtuustoon muitakin kuin vanhuksia ja tukipakettivouhottajia – OAJ haluaa kouluista vaalien kärkiteeman, mutta ei usko siihen itsekään

Jos soteuudistus toteutuu, koulutuksesta tulee kuntien tärkein tehtävä. Sen pitäisi näkyä myös puolueiden ehdokasasettelussa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Isot asiat päätetään lähellä sinua. Koulutus ratkaisee!

Näin julistaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kuntavaalisloganissaan. Järjestöllä on kuitenkin iso ongelma: miten nostaa ehdokkaiden agendalle epäseksikäs teema, jolla ei voi kalastella vaaliväittelyissä irtopisteitä?

OAJ:n vaalitavoitteissa on järkeä. Jos sosiaaliturvauudistus saadaan vihdoin maaliin ja sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta vuonna 2023, tulee koulutuksesta ja kulttuurista kuntien tärkein tehtävä. Koulutuksen osuus kuntien menoista on tällä hetkellä 31 prosenttia, muutaman vuoden kuluttua jo 58 prosenttia.

Television suuret vaalitentit ovat vasta tuloillaan, mutta OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen odotukset niiden suhteen ovat matalalla.

”Eräät puoluejohtajat käyttävät tilannetta härskisti hyväkseen puhuakseen muusta kuin siitä, mistä pitäisi puhua”, hän sanoo.