Suuret tekevät väistöliikkeitä ja Sampo Terho mahalaskun

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Lähestyvät eduskuntavaalit ovat saaneet puolueet lähes paniikkiin. Keskusta, kokoomus ja sosiaalidemokraatit hautaavat kilpaa puolueohjelmiensa uljaita tavoitteita arkistojen peränurkkiin.

Uusilla linjauksilla on kaksi tarkoitusta: kerätä ääniä ja varmistaa se, että vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa puoluetta on mahdollisimman hankala sysätä sivuun pöydästä, jossa hallituspaikat jaetaan.

Tuorein esimerkki on keskustan kanta perustuloon, jota se on ajanut vuosikymmeniä. Siitä on selkeitä sanoja sekä edellisen puoluekokouksen päätöksissä että viime vuoden loppupuolella pidetyn puoluevaltuuston pöytäkirjassa.

Torstaista lähtien keskustan tavoite on ollut kannustavaa perusturva. Kurssimuutoksen syy on selvä. Seuraava hallitus saattaa panna askelmerkit sosiaaliturvauudistukselle. Silloin keskustan on turvallisempaa olla samalla puolella kuin Sdp ja kokoomus, jotka kannattavat vastikkeellista perusturvaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti Helsingin Sanomissa lokakuussa, että metsähakkuita pitää vähentää. Kokoomus ja keskusta riemastuivat heitosta niin paljon, että Rinne ja Sdp joutuivat peruuttamaan ja selittämään, ettei puolueella ole tarkkaa näkemystä hakkuiden määrään.