Saarikko otti kaiken vallan ja paikan Marinin kupeessa

Annika Saarikon (kesk) nimitys valtiovarainministeriksi testaa viimeinkin sen, tuleeko pääministeri Sanna Marinista (sd) ja valtiovarainministeristä hallituksen nyrkki.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon siirto valtiovarainministeriksi oli suunniteltu, tiedossa ja odotettu. Hallituksen kokoonpanossa palattiin normaaliin vuoden tauon jälkeen, kun toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja siirtyi vm:n johtoon.

Tämä tarkoittaa sitä, että Saarikko on keskustan kiistaton johtaja, jonka näpeissä on kaikki tarvittava. Viimeistään nyt keskustan siirtymävaihe Juha Sipilän ja Katri Kulmunin ajoista Saarikon kauteen on päättynyt.

Saarikko ei ole enää tulevaisuuden kasvo tai pelastusrengas. Nyt Saarikolla on kynä, jolla kirjoitetaan hänen oma poliittinen henkilöhistoriansa.

Tarinasta ei välttämättä tule pelkästään ruusuinen. Keskustan kannatus mataa 11 prosentissa. Se on useita prosenttiyksiköitä huonompi kuin puolueen tulos 2017 kuntavaaleissa. Se on jopa kehnompi kuin 2019 historiallisen eduskuntavaalitappion mahalasku.

Kuntavaalit Saarikko saa vielä anteeksi, ellei keskustan kannatus luisu alle 10 prosentin. Silloin puhetta riittäisi jo ensi vuoden puoluekokouksessa. Puheenjohtajan vaihdos on epätodennäköinen pelkästään siksi, että Saarikon seuraaja olisi jo neljäs keskustajohtaja kolmen vuoden sisällä.