Porvari nukkuu huonosti, koska uniin tulee Antti Rinne

Jos puolue menestyy vaaleissa huonosti, kokoomus ja keskusta saattavat vaihtaa puheenjohtajansa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tuoreimman kannatusmittauksen tulos on ikävää iltalukemista nykyisten hallituspuolueiden puheenjohtajille. Sekä Petteri Orpo (kok) että Juha Sipilä (kesk) nukkuvat huonosti, koska uniin tulee pääministeri, joka muistuttaa hätkähdyttävästi sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

Ylen Taloustutkimukselta tilaamassa mittauksessa Sdp on pysynyt suosituimpana puolueena. Kokoomus on yli neljän prosenttiyksikön päässä. Kolmanneksi on kivunnut perussuomalaiset, joka on ohittanut 14 prosenttiin juuttuneen keskustan.

Kokoomuksen kannalta ikävää on se, että Sdp nappasi viime toukokuussa suosituimman puolueen aseman kokoomukselta. Vatsanpuruja lisää se, että Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on aivan tuntumassa.

Jos vaalitulos on 14.4. mittauksen kaltainen, yksi suurehko puolue ja neljä keskisuurta ryhmää, hallitusneuvotteluista voi tulla lähes yhtä vaikeat kuin vuonna 2011. Silloin kokoomusjohtaja Jyrki Katainen joutui ottamaan ministeristöönsä kuusi puoluetta tunnetuin seurauksin.

Hallitus ajautui toimettomuuden tilaan. Siltä puuttui ideologinen liima, ja vaalikauden lopussa neljän puolueen Alexander Stubbin (kok) hallitukseksi muuntunut kokoonpano äänesteli eduskunnassa omia esityksiään vastaan.