Perussuomalaisten suosio on muille puolueille erityinen ongelma

Muut puoluejohtajat ovat kääntäneet selkänsä Jussi Halla-aholle, joten perussuomalaisten kannatuskäyrän nousu tietää niille vaikeuksia.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Ylen teettämässä, maaliskuussa julkaistussa mielipidemittauksessa suurin nousija on perussuomalaiset. Puolueen kannatus oli maaliskuun mittauksessa 13,3 prosenttia. Se on aivan vihreiden (13,7 prosenttia) ja keskustan (14,1 prosenttia) kannoilla.

Puolueet eivät tietysti koskaan riemuitse toistensa menestyksestä, mutta perussuomalaisten kannatuksen nousu on muille erityisen hankalaa.

Kun Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesällä 2017, puolue sai potkut hallituksesta. Keskusta ja kokoomus vetosivat ”arvopohjaan”.

Sen jälkeen myös oppositiojohtaja Antti Rinne (sd) on sanonut, että on ”vaikea kuvitella” demareita samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Vaalien jälkeen hallitus saadaan varmasti kasaan ilman perussuomalaisiakin, mutta puolueen hylkiöasema voi ruokkia puolueen kannatusta. Oppositiossa se voi entisestään kasvattaa kannatustaan. Vielä on toki matkaa huippulukemiin: kesällä 2011 kannatus oli yli 20 prosentissa.