Perussuomalaiset ja keskusta ovat Marinin ja Orpon hallituspelin pimeät kortit

Näiden kahden puolueen kannatus kannatus saattaa ratkaista sen, kokoaako seuraavan enemmistöhallituksen Orpo vai Marin.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Sanna Marin oli jättänyt pääministerin etiketin Valtioneuvoston linnaan, kun hän perjantaina otti yhteen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa Senaatintorin toisella laidalla Helsingissä.

Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä Sdp:n ja kokoomuksen vaalitavoitteet jäivät aluksi syrjään, kun puoluejohtajat kinastelivat antaumuksella perussuomalaisten hallituskelpoisuudesta.

Marinin mielestä perussuomalaisten kansanedustajien puheet ovat olleet avoimen rasistisia ja joitakin vähemmistöjä kohtaan vihamielisiä. Hän piti hyvin epätodennäköisenä, että Sdp ja perussuomalaiset pystyisivät sopimaan yhteisestä hallitusohjelmasta.

Orpo puolustautui korostamalla, että ennen vaaleja ei voi sulkea joitakin puolueita ja äänestäjäryhmiä seuraavan hallituksen ulkopuolelle. Tunnelma kiristyi, kun Orpo huomautti, että Sdp oli 2015 valmis yhteistyöhön perusuomalaisten kanssa.

Marin sivalsi nopeasti takaisin. Hän muistutti, että Timo Soinin johtama perussuomalaiset oli ”vennamolainen ja europopulistinen puolue.”