Murskatappio oli liikaa Sipilälle: heikentynyt keskusta teeskentelee hallitusneuvotteluissa vaikeasti saavutettavaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Eduskuntavaalien ensimmäinen iso konkreettinen seuraus tuli tänään, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti eroavansa keskustan johdosta.

Keskusta pitää ylimääräisen puoluekokouksen vajaan viiden kuukauden päästä, 7. syyskuuta. Tuolla kokouksella on vain yksi tehtävä: uuden puheenjohtajan valitseminen. Sipilän kausi keskustan johdossa jää runsaan seitsemän vuoden pituiseksi, suunnilleen yhtä pitkäksi kuin Matti Vanhasella.

Sipilän eroilmoitus sekä yllätti että ei yllättänyt. Hän on pitkin matkaa julistanut olevansa tulos tai ulos -periaatteen mies. Saman logiikan mukaisesti hän ilmoitti taannoin hallituksensakin erosta, kun sote kaatui.

”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”, Sipilä kirjoitti aikaisemmin tänään julkaisemassaan blogissa. Keskustan kannatus – 13,8 prosenttia, joilla tuli 31 paikkaa – oli puolueen huonoin itsenäisessä Suomessa. Kerralla hävittyjen paikkojen määrä – kahdeksantoista – oli suurin itsenäisyyttä edeltänyt aikakin mukaan lukien.

Toisaalta Sipilä ei heti vaali-iltana juuri osoittanut merkkejä luovuttamisesta. Tuolloin hän vielä antoi ymmärtää, ettei olisi luopumassa ennenaikaisesti.