Maahanmuutto ja ilmastonmuutos ovat sivuasioita pääministeripelissä

Puheenjohtajien esiintyminen, ehdokkaat ja kampanjat ratkaisevat eduskuntavaalit.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Huhtikuun 14. pidettävät eduskuntavaalit on ehditty ristiä ensin ilmastovaaleiksi ja sitten viime viikolla maahanmuuttovaaleiksi. Molemmat ovat tärkeitä asioita, mutta vaalien isojakoon ne eivät vaikuttane ratkaisevasti.

Vaalien suurin kysymys on, kenestä tulee seuraava pääministeri. Pääehdokkaita on kaksi, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne ja valtiovarainministeri, kokoomusjohtaja Petteri Orpo. Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä teettämässä mittauksessa Sdp ja kokoomus olivat käytännössä tasoissa.

Nykyisen pääministerin Juha Sipilän puolue keskusta on jäänyt pahasti takamatkalle. Keskusta on mittauksesta riippuen 4-5 prosenttiyksikön päässä kärkikaksikosta.

Ilmastonmuutos, maahanmuutto tai seksuaalirikokset eivät ratkaise suurimpien puolueiden järjestystä. Puolueet ovat varmistaneet sen, että äänestäjillä on vaikeuksia tehdä valintaansa niiden perusteella.

Ensimmäisissä vaalikeskusteluissa kaikki puoluejohtajat ovat puhuneet ilmastonmuutoksen hidastamisen tärkeydestä. Kun Oulussa paljastui lukuisia epäilyjä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, hallitus, oppositio ja puolueiden eduskuntaryhmät sopivat yhteisistä toimista lainsäädännön tarkistamiseksi.