Kuntavaalikannatus: Tuoko elvytyspakettifarssi perussuomalaisille ykköspaikan, vai pelastavatko varmat äänestäjät kokoomuksen?

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Suomessa on runsaan viikon aikana julkaistu kaksi mielipidetutkimusta, joissa on mitattu puolueiden kannatusta, kun kuntavaaleihin on enää vajaa kuukausi.

Tulokset eroavat jonkin verran toisistaan. Nousu- ja laskutrendit ovat kuitenkin selvät.

Yleisradion Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä kokoomus oli ykkönen 20,2 prosentin kannatuksella. Sitä seurasivat perussuomalaiset ja Sdp lähes tasoissa noin 18 prosentissa, selvällä erolla keskustaan (11,7 % ) ja vihreisiin (10,6 %).

Helsingin Sanomien ja Kantar TNS:n gallupissa ykkösenä oli perussuomalaiset, jolle mitattiin peräti 21,6 prosentin kannatus. Sdp oli 19 prosentilla kakkonen ja kokoomus 17 prosentilla vasta kolmas. Keskustan ja vihreiden ero oli sama 1,1 prosenttiyksikköä kuin Taloustutkimuksella, mutta molempien kannatus oli puolisen prosenttiyksikköä Yle/Taloustutkimusta matalampi.

Kyselyt eivät ole aivan vertailukelpoiset, sillä Yle mittaa nimenomaan kuntavaalikannatusta, kun taas HS-gallupissa vastaajilta on kysytty, mitä puoluetta he äänestäisivät eduskuntavaaleissa.