Kuntavaalien siirto viritti kolme ansaa Marinin hallitukselle

Oikeusministeriön epäonnistuminen vaalijärjestelyissä johtaa muun muassa siihen, että hallitus joutuu käymään kiperät talouden kehysneuvottelut ennen kuntavaaleja.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Kuntavaalien lykkäys saattaa maksaa paljon pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen viidelle puolueelle.

Vaalit pidetään huhtikuun asemesta vasta kesäkuun 13. päivänä. Siirto tarkoittaa sitä, että hallituksen tekemiset leimaavat kamppailua vallasta kunnissa, koska vaalit ovat vasta eduskunnan kevätistuntokauden lopussa. Vaalipäivänä on selvillä, kuinka hallitus selviytyi alkuvuodesta.

Hallituksen ensimmäinen haaste on koronan taltuttaminen. Rivit ovat olleet sekaisin ja uskottavuus koetuksella. Pääministeri ja sosiaali- ja terveysministeriö joutuivat antamaan aluehallintovirastolle periksi tartuntatautilain tulkintakiistassa.

Koronan torjunta on kiristänyt sekä valtioinstituutioiden että hallituspuolueiden välejä. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) huomautti Marinia siitä, että eduskunta päättää itse aikatauluistaan.

Tuorein koronaan liittyvä sählinki on vaalien siirto. Hallituksen johtavat ministerit ja virkamiehet ovat lykänneet vastuuta siirtopäätöksestä puoluesihteereille. Lykkäystä on perusteltu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmilla, joita THL:n mielestä on tulkittu ainakin osittain väärin.