Kuka sammuttaa palavan talosi tai tuo ensiavun sairaskohtaukseen – aluevaaleissa on kyse myös tästä

Pelastustoimi uhkaa jäädä hyvinvointialueilla sotepalveluiden jalkoihin.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Aluevaalien tentit ovat keskittyneet lähes täysin siihen, miten terveydenhoito järjestetään tulevilla hyvinvointialueilla. Sosiaalitoimi on saanut joitain hajahuomioita, pelastustoimi tuskin sitäkään vähää.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa päätetään kuitenkin myös noin 5 000 pelastusalan ammattilaisen tulevista töistä ja hyvinvointialueiden tarjoamista pelastuspalveluista. Konkreettisesti siitä, miten nopeasti paloauto ehtii paikalle tulipaloa sammuttamaan tai ensihoidon ambulanssi sairaskohtauksen saanutta auttamaan.

Pelastusalalla kärsitään aivan samanlaisista ongelmista kuin terveydenhoidossa. Palkat ovat työn kuormittavuuteen nähden pienet, eikä alalle hakeudu tarpeeksi uusia ihmisiä.

Houkuttelevuutta ei ole ainakaan lisännyt se, että julkisuuteen on noussut alan työntekijöiden työyhteisön sisällä kohtaama seksuaalinen häirintä. Yleisradion tekemässä selvityksessä paljastui, että naistyöntekijät ovat saattaneet joutua kuuntelemaan työnsä aliarviointia ja seksuaalissävytteistä ehdottelua vuosikausia. Häirintää on perusteltu raskaan työn vaatimalla ”palokuntahuumorilla”.

Näistä imagohaitoista ala vastaa siis itse.