Keskusta nousee aluevaaleissa taas tuhkasta kuin feenikslintu, vihjaavat gallupit

Kokoomuksen etumatka näyttää turvatulta, perussuomalaiset on juuttunut käymään ikuisia eduskuntavaaleja ja vihreillä on imago-ongelma.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Jos Yleisradion tuorein aluevaaligallup pitää kutinsa, voivat keskustan päättäjät onnitella itseään siitä, että puolue on suostunut istumaan Sanna Marinin (sd) punavihreässä hallituksessa hyljeksittynä tuhkimona.

17,7 prosentin tulos ja kiilaaminen kolmanneksi ohi perussuomalaisten on paljon enemmän kuin mitä keskusta voisi eduskuntagallupkannatuksensa perusteella toivoa.

Keskusta ja sen edeltäjä maalaisliitto on länsieurooppalaisessa puoluekentässä omituinen feenikslintu. Se on noussut tuhkasta yhteiskunnan teollistumisen, peltojen paketoimisen, presidentti Urho Kekkosen kuoleman, Suomen EU-jäsenyyden ja syrjäseutujen autioitumisen jälkeen.

Keskustan saa toki näissä vaaleissa vahvaa vetoapua siitä, että helsinkiläiset eivät äänestä. Siitä huolimatta puheet puolueen pois kuihtumisesta ovat jälleen kerran osoittautumassa ennenaikaisiksi.

Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko esiintyikin Ylen torstai-iltaisessa vaalitentissä itsevarmoin elkein. Kun tentin juontaja Annika Damström yritti puristaa puoluejohtajista ulos, mistä he olisivat valmiita karsimaan, kuului Saarikon vastaus: ”Olemme valmiita karsimaan ihmisten pompottelusta.”