Hallituspuolueita kannattaa enää alle kolmasosa suomalaisista - Sdp:n suurin uhka on jatkossa puolue itse

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Vaalienalusajan toistaiseksi dramaattisin gallup julkistettiin aamulla, kun Yleisradio uutisoi Taloustutkimuksen tuoreimmat luvut. Niiden mukaan Sdp (21,3 %) on tempaissut jo yli viiden prosenttiyksikön kaulan kokoomukseen (16,2 %).

Keskustan (14,1 %) ahdinko puolestaan vain syvenee, ja sekä vihreät (13,7 %) ja perussuomalaiset (13,3 %) hengittävät jo pääministeripuolueen niskaan. Hallituspuolueilla ei ole enää yhteensäkään edes kolmasosaa suomalaisista takanaan.

Jos trendi jatkuu vaaleihin asti tällaisena, Juha Sipilä johtaa huhtikuussa Suomen viidenneksi suurinta puoluetta – jos ylipäätään johtaa. Politiikan kulisseissa arvuutellaan jo sitäkin, heittäisikö Sipilä pyyhkeen kehään jo vaali-iltana, jos vaalitulos osoittautuu niin kehnoksi kuin nyt näyttää.

Sipilän viimeaikaiset lausunnot kertovat karulla tavalla, että keskustan johdon on vallannut jo jonkinlainen puolipaniikki, joka sumentaa kirkkaan ajattelun. Kuuluisasta bolsevistisesta rauhallisuudesta ei ole jälkeäkään, kun pääministeri laukoo tuulesta temmattuja väitteitä muista puolueista jopa paikoissa – kuten radion haastattelutunnilla – joissa hänen pitäisi olla instituutio eikä puoluepukari.

Bolsevistinen rauhallisuus oli, kuten hyvin muistetaan, se menetelmä, jolla Sipilän ja hallituksen piti viedä sote- ja maakuntauudistus ”maaliin” vielä tällä vaalikaudella. Sipilän hermostuneisuus kertookin osaltaan siitä, että uudistukselle on nyt käymässä kuin takavuosien suurhiihtäjälle Veikko Hakuliselle kerran: kello käy, mutta sotea ei näy. Samaan sameaan sote-soppaan sekoittuu myös yhä uusia paljastuksia poikiva vanhustenhoitoskandaali, joka on ollut kiusallinen varsinkin kokoomukselle.