Hallituksen pääpuolueet ovat häviämässä kuntavaalit

Korona ja perussuomalaiset ovat kurittaneet Sdp:tä ja keskustaa. Vihreät on käpertynyt vasemmistolaiseksi ympäristöliikkeeksi.

Profiilikuva
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Tuorein kannatusmittaus vahvistaa sunnuntain kuntavaalien ennakko-odotuksia. Kyselyn arvoa nostaa se, että osa vastanneista oli jo äänestänyt ennakkoon.

Yleisradion Taloustutkimukselta tilaaman kyselyn mukaan oppositiopuolue kokoomus säilyisi suurimpana kuntapuolueena. Kokoomusta äänestäisi 19,6 prosenttia vastanneista. Se riittäisi ykköspaikkaan, vaikka 2017 kuntavaaleissa puolueen kannatus oli 1,1 prosenttiyksikköä korkeampi.

Puheenjohtaja Petteri Orpo voinee nukkua yönsä melko rauhallisesti siitä huolimatta, että puolueen kampanjointi ei ole ollut mikään menestystarina. Kokoomusta auttavat uskolliset äänestäjät, onnistunut ehdokasasettelu ja kilpailijoiden vaikeudet.

Perussuomalaiset saa suurvoiton. Vastanneista 18 prosenttia äänestäisi puoluetta. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on onnistunut yrityksessään vahvistaa vaalien yleispoliittista merkitystä.

Perussuomalaisten kuntapaukku tulee kahden vaalikauden viipeellä. Vuonna 2012 Timo Soinin johtaman puolueen kenttäkoneisto oli rakennusvaiheessa. Viime kuntavaaleihin valmistautumista häiritsivät perussuomalaisten osallistuminen pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukseen ja puolueen sisäiset ristiriidat, jotka kärjistyivät kaksi kuukautta vaalien jälkeen avoimeksi hajaannukseksi.