Eduskuntavaalien loppusuora avautui: Antti Rinteen kompurointi päästi kokoomuksen ja persut iskuetäisyydelle

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Eduskuntavaalien alustunnelma sähköistyi hetkessä, kun Alma Median lehdet ja Helsingin Sanomat julkaisivat omat viime hetken gallupinsa.

Molempien viesti oli sama: gallupykkösellä Sdp:llä piiputtaa, keskusta ja kokoomuskaan eivät näytä saavan kirivaihdetta päälle, mutta perussuomalaisten tolppa – tällä kertaa ilman hilloa – kohoaa sitä korkeammalle mitä lähemmäs vaalipäivää tullaan.

Varsinkin Helsingin Sanomien tutkimus on mielenkiintoinen, sillä se on tehty aivan viime päivinä, 3.-7. huhtikuuta, ja kuvaa siis jo ennakkoäänestyksen aikaista tilannetta. Alman kyselyssä viimeiset haastattelut tehtiin samana päivän kuin ennakkoäänestys alkoi.

Kyselyjen erilaiset ajankohdat voivat selittää ainakin osaksi, miksi perussuomalaisten kannatus oli Kantar TNS:n tekemässä HS-gallupissa selvästi korkeampi (15,0 %) kuin Tietoykköstä käyttävällä Almalla (13,4). Kaikista puolueista juuri perussuomalaisilla on luultavasti kaikkein suurin epävarmojen äänestäjien potentiaali. Neljä vuotta sitten tämä joukko aktivoitui vasta aivan viime hetkellä ja nosti perussuomalaiset lopulta vaalipäivän äänissä ykköseksi.

Nukkuvien äänestäjien heräämiseen viittaavat myös ne HS-gallupin taustatiedot, jonka mukaan perussuomalaisten kannatuksen nousu ei tule niinkään muilta puolueilta kuin siitä joukosta, joka ei ole aikaisemmin kertonut kantaansa.