Demarit uhkuvat taistelutahtoa, mutta etumatkan hupeneminen aiheuttaa hermostusta

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Politiikan yksi nyrkkisääntö kuuluu, että vaaleissa oppositio on haastaja ja hallituksessa istuvia puolueita haastetaan.

Sdp yrittää kuitenkin tänä keväänä romuttaa perinteisen marssijärjestyksen. Demarien kampanja-avaukseen jätkäsaarelaiseen satamahotelliin marssi puolue, joka on oman käsityksensä mukaan joutunut viime aikoina jatkuvasti puolustuskannalle.

”Meitä on haastettu, vastustajat ovat vääristelleet kantojamme, mutta me emme anna periksi. Mitä enemmän meitä haastetaan, sitä vahvempia me yhdessä olemme”, sijaisjohtaja Sanna Marin nostatti runsaslukuisen ehdokas- ja vaalityöntekijäjoukon tunnelmaa.

Ulospäin demariväki uhkuu taistelutahtoa, mutta pinnan alla kuplii. Sdp:n ykköspaikka ei näytä vaaleissa enää lainkaan niin todennäköiseltä kuin vielä syksyllä.

Lokakuussa puolueen kaula gallupien kakkoseen, kokoomukseen, oli Ylen mittauksessa lähes neljä prosenttiyksikköä. Siitä kannatus on tullut alas niin, että kahden suurimman puolueen ero oli supistunut tammikuussa enää vajaaseen kahteen prosenttiyksikköön.