Antti Rinne palasi vaalikentille - suurin riski ei ehkä ole terveydellinen

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kun helmikuu vaihtui maaliskuuksi, eduskuntavaalikamppailussa saatiin taas uusi jännityksen aihe: miten Antti Rinne (sd) selviytyy raskaasta vaalityöstä pitkän sairausloman jälkeen.

Sdp-pomo on ollut poissa pelistä joulun pyhistä lähtien, yli kaksi kuukautta – melkein kuukauden pidemmän ajan kuin vaaleihin on enää jäljellä. Keuhkokuumeesta alkaneen ja sepelvaltimon pallolaajennukseen johtaneen sairauskierteen aikana demarien kannatus on laskenut vain hieman, eikä välttämättä yhtään enempää kuin jos Rinne itse olisi ollut koko ajan puikoissa.

Hiljalleen kuntoutuva Rinne on jaellut töihinpaluunsa kunniaksi laajoja haastatteluja vähän sinne ja tänne. Niistä on käynyt ilmi, että puheenjohtajan sairaus on ollut paljon vakavampi kuin aluksi kerrottiin. Vuodenvaihteen aikoihin hän muun muassa oli nukutettuna noin kaksi viikkoa.

Varsinkin muutamat kokoomuslaiset spinnarit ovat herkutelleet myös tiedolla, että vielä puolisentoista viikkoa sitten, ollessaan yhä kuntoutuksessa, Rinne pystyi kävelemään kerralla vain 150 metriä.

Ihmisten terveydentila on jopa politiikassa aihe, johon suhtaudutaan yleensä jonkinlaisella pieteetillä. Kilpailijoiden likaisimpien temppujen osastot ovatkin joutuneet olemaan tarkkoina siinä, minkälaisia vihjailuja ne voivat esittää Rinteen työkyvystä.