Aluevaalit tulevat: Keskustan ja vihreiden vaikeudet enteilevät hallitukselle yhä lisää ongelmia

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Veikkaukset tammikuun aluevaalien tuloksesta saivat tänään hieman aikaisempaa tukevamman pohjan, kun Yleisradio julkaisi ensimmäisen mielipidekyselynsä, jossa äänestäjiltä oli tiedusteltu nimenomaan aluevaaleja koskevia äänestysaikeita.

Listan kärki ei sinänsä ollut yllätys. Kokoomus on edelleen 21,8 prosentin kannatuksella ykkösenä, aivan niin kuin joulukuisessa eduskuntavaalien äänestyskäyttäytymistä mitanneessa gallupissakin. Sdp (nyt 2.) ja perussuomalaiset (3.) ovat vaihtaneet paikkaa, mutta niidenkin kohdalla kannatuksen muutos mahtuu virhemarginaaliin.

Kun vaaleihin on enää vajaa kuukausi, kokoomuksen ykkössija vaikuttaa yhä todennäköisemmältä. Puolue on pystynyt hyödyntämään kesän hyvin sujuneiden kuntavaalien tuoman nosteen. Se onnistui syksyllä hyvin ehdokashankinnassa ja sai vaaliliittojen avulla kokoon täydet listat. Juuri nyt kykypuolueen kentällä näyttäisi olevan silminnähden positiivinen pöhinä.

Kokoomuksen arvellaan myös hyötyvän siitä, että kyselyjen mukaan aluevaalien äänestysprosentti on jäämässä melko alhaiseksi. Kokoomuslaiset käyvät perinteisesti äänestämässä tunnollisemmin kuin muun muassa demarit ja perussuomalaiset.

Myös Sdp:n valmistautuminen vaaleihin on sujunut olosuhteisiin – eli tässä tapauksessa hallitusvastuuseen – nähden hyvin. Puolue sai värvättyä listoilleen jopa muutaman ehdokkaan enemmän kuin kokoomus, mutta luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä Sdp ei ole joutunut samalla tavalla jättämään paikkoja vaaliliittokumppaneille. Demarien listoilla on myös paljon hoitoalan väkeä, joka lienee tällä kertaa erityisen motivoitunutta vaalityöhön.