Izjumista paljastui joukkohauta

Ukrainassa Harkovan eteläpuolella sijaitsevasta Izjumista löytyi joukkohauta. Maan viranomaisten mukaan haudassa oli ainakin 450 ruumista, joista suurin osa on siviilejä. Izjum oli yli viisi kuukautt­a venäläissotilaiden miehittämä. Viranomaisten mukaan ruumiiden joukossa on merkkejä teloituksista ja kidutuksesta. Haudan tutkinnassa on mukana kansainvälisiä asiantuntijoita.


”Tämä pitäisi tehdä kerralla koko EU-alueella.”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) venäläisten turistiviisumien lakkauttamisesta. IS, 13.9.

”EU-sääntöjen taakse meneminen on vastuun väistämistä.”

Kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) tiedotteessaan 20.9.

”Toinen myöntää, toinen epää. Se ei ole järjestelmän kannalta todellakaan suotavaa.”

Presidentti Sauli Niinistö EU- ja Schengen-maiden viisumipolitiikasta 15.9.

Kiistelty potilasturvalaki läpi

Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38. Laki mahdollistaa hoitajien määräämisen töihin työtaisteluiden aikana. Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti lakia välttämättömänä hengen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi. Viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti lakia vastaan. Oppositiossa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustivat lakia.

© Roni Rekomaa / Str / LK

Taifuuni runnoi Japania

Hirmumyrsky aiheutti Japanissa merkittäviä tuho­ja. Tiistaihin mennessä ainakin kaksi ihmist­ä oli kuollut ja 90 loukkaantunut Nanmadol-taifuu­nin aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä. Yli 350 000 kotia oli ilman sähköä ja 9 miljoonaa ihmistä määrättiin evakuoitavaksi. Neljännen tai viidennen luokan hurrikaaniksi määritelty taifuuni on liikkunut jopa 234 kilometrin tuntivauhtia.

© Kyodo/Newscom / Newscom / MVPhot

Uusia kärpäslajeja

Suomesta löytyi ainakin kolme tieteelle täysin uutta kärpäslajia. Metsähallituksen tekemässä hyönteiskartoituksessa löytyi myös ainakin 15 kärpäslajia, joita ei ole aiemmin havaittu Suomessa. Lajeja löytyi Lieksasta, Ilomantsista, Kuhmosta ja Hämeenlinnasta. Metsähallituksen m­ukaan Suomen vanhoissa metsissä on yhä tuntematonta lajistoa.

YK:n yleiskokous käynnistyi

YK:n yleiskokouksen avajaisviikko alkoi maanan­taina New Yorkissa. Kokouksessa puheita pitä­ä yli 150 valtiojohtajaa ja hallinnon edustajaa. K­okouksen pääteemaksi on odotettu Ukrainan sotaa. YK:n arvellaan käsittelevän hintojen nousua ja energiakriisiä sekä ilmastokriisiä, kuten Pakistanin tulvia. Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Sauli Niinistö.

© Xinhua / Eyevine / MVPhotos

Energiakriisin uusi uhri

Sähkönmyyntiyhtiö Karhu Voima hakeutuu k­onkurssiin. Yhtiö jätti konkurssihakemuksen K­ymenlaakson käräjäoikeuteen ja lopetti sähköntoimituksen. Karhu Voimalla on Suomessa noin 20 000 asiakasta, joista suurin osa on kuluttajia. Reilun vuoden sisään konkurssiin on hakeutunut useita sähkönmyyjiä. Yhtiö oli osa Kouvolan kaupungin omistamaa KSS Energia -konsernia.

© Heikki Saukkomaa / LK

Unkari voi menettää EU-tukia

Komissio uhkaa jäädyttää osan Unkarin saamast­a rahoituksesta EU:n budjetista, ellei maa korjaa oikeusvaltiorikkomuksiaan. Kyseessä on noin 7,5 miljardin euron osuus koheesiotuista. EU-mailla on kolme kuukautta aikaa ottaa kantaa asiaan. Komissio on huolissaan EU:n budjettivarojen väärinkäytöstä. Se on nostanut esiin muun muassa Unkarissa esiintyvän korruption.