Jalkapallon pohjakosketus

Tutkija toivoo, että Qatarin ongelmia pidettäisiin esillä myös MM-kisojen jälkeen.

suoraan sanoen
Teksti
Sanni Koivuniemi

Jalkapallon MM-kisat alkavat Qatarissa 20. marras­kuuta. Kisaisäntävalintaan liittyy korruptioepäilyjä, stadionien rakennustöissä on kuollut tuhansia siirtolaisia eivätkä esimerkiksi naisten ja seksuaali­vähemmistöjen oikeudet toteudu maassa. Mitä kisoista pitäisi ajatella, jalkapalloa tutkinut mediakulttuurin dosentti Sami Kolamo?

”Se on jokaisen katsojan itse päätettävissä. Toivon, että vaikka fanit seuraisivatkin pelejä, he samalla osallistuisivat myös kriittiseen keskusteluun. Asian nostaminen esiin sosiaalisessa mediassa voi herätellä muita ihmisiä. Esimerkiksi Me too -kampanjahan lähti hyvin pienistä yksittäisten ihmisten julkaisuista liikkeelle.”

Yle ei aio lähettää kisoihin urheilutoimitustaan. Sen sijaan Qatariin lähtee kaksi ulkomaantoimittajaa, joiden on tarkoitus raportoida maan yhteiskunnallisesta tilanteesta. Miten arvioit ratkaisua?

”Mielestäni se on hieno linja. Qatarin kisat on osittain etukäteen käsikirjoitettu tapahtuma, jossa on ’faneja’, joille valtio on maksanut paikalle saapumisesta. Toimittajat toivottavasti näkevät rajatun kuvan ulkopuolelle. Toivon, että nyt esillä oleva kritiikki jatkuu läpi kisojen ja niiden jälkeen.”