Omertalle miljoonatappiot

Ohjaaja Antti Jokinen on vapautettu tehtävistään kohuelokuvan taustayhtiöissä.

kulttuuri
Teksti
Matti Rämö

Kirjailija Ilkka Remeksen jännitysromaaniin pohjautuva Omerta 6/12 -elokuva sai ensi-iltansa 19. marraskuuta 2021 monenkirjavien vaiheiden jälkeen.

Elokuvan ohjaaja ja tuottaja Antti Jokinen siirrettiin syrjään tehtävästään kesken kuvausten syksyllä 2020.

Suomen Kuvalehti uutisoi marraskuussa 2021 kuvauksien vaaratilanteista. Paukkupanoksia ampuva ase oli viety varmistamattomana näyttelijän ohimolle, vastoin turvamääräyksiä. Stunt-koordinaattori oli keskeyttänyt takaa-ajokohtauksen katsottuaan Jokisen antamat ohjeet liian vaarallisiksi.

Omertan ohjasi lopulta Aku Louhimies. Pääosaa esitti Jasper Pääkkönen.

Jokinen oli myös elokuvan tuotantoa varten perustetun yhtiön, Cinematic Productions Oy:n pääomistaja ja sen hallituksen puheenjohtaja. Yhtiön oli tarkoitus tuottaa Remeksen 6/12-kirjan kaksi pitkää elokuvaa ja kuusiosainen tv-sarja.

Elokuvia tuli lopulta yksi. Tv-sarja typistyi neliosaiseksi.

Omerta-hankkeen budjetti oli 8,1 miljoonaa euroa. Elokuva sai suomalaisissa elokuvateattereissa 63 336 katsojaa. Sitä levitettiin myös Saksassa, Espanjassa ja Taiwanissa.

Suomalaisittain poikkeuksellisen kallis elokuvahanke tuotti raskaat tappiot. Cinematic Productions Oy:n vuoden 2021 tilinpäätös on 1,89 miljoonaa miinuksella. Se on yhtiön viimeisin tilinpäätös ja toimitettu Patentti- ja rekisterihallitukselle marraskuussa 2022.

Omertasta tekivät poikkeuksellisen myös hankkeeseen saadut yksityiset investoinnit. Kotimaisten elokuvien budjettien kivijalkana toimivat useimmiten Suomen elokuvasäätön tuet ja elokuvien levittäjiltä saadut ennakkomaksut. Keskimääräisen kotimaisen elokuvan koko budjetti on 1,2–1,5 miljoonaa euroa.

Pienellä markkina-alueella riskialttiisiin elokuvahankkeisiin on vaikea saada ulkopuolisten sijoittajien rahaa.

Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan (2017) menestys nosti elokuvien houkuttelevuutta sijoittajien silmissä. Elokuva sai teattereissa miljoona katsojaa.

Tuntematon sotilas herätti yksityiset rahoittajat. Se sai huomaamaan Suomessakin, että elokuva ja tv-sarja voivat olla kannattavaa liiketoimintaa, jos ne ovat oikein suunniteltuja”, Antti Jokinen sanoi Ilta-Sanomille joulukuussa 2019 Omertaa esitellessään.

Cinematic Productionsin osakkaiksi lähtivät muun muassa peliyritys Supercellin perustaja Mikko Kodisoja, entinen jääkiekkoilija Saku Koivu ja LähiTapiolan yritysrahoitus.

Suomen elokuvasäätiöltä Omerta sai lähes 1,1 miljoonaa euroa, Business Finlandilta 850 000.

Omertan tuotantoa varten perustetun Cinematic Productionsin omisti aluksi kokonaan Cinematic Finances Oy. Sen osakkeet kuuluivat sataprosenttisesti Antti Jokiselle. Molemmat yhtiöt perustettiin keväällä 2018.

Marraskuussa 2018 Cinematic Finances antoi Jokiselle luvan laskuttaa yhtiöstä kuukaudessa 10 000 euroa ja arvonlisäveron ajalta, jolloin hänelle ei makseta erikseen ohjaaja-, käsikirjoittaja- tai tuottajapalkkiota.

Myöhemmissä osakeanneissa Cinematic Financesin osakkeita ovat hankkineet KEM Ventures 300 000 eurolla, Sepos Oy 100 000 eurolla sekä ASTO Holding Oy, Halicarnassus Holding Oy ja Rock ’n’ Roll Fly Fishing Oy 50 000 eurolla.

Sepos Oy:n omistajiin kuuluu jääkiekkojoukkue HIFK:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Timo Everi.

Rock ’n’ Roll Fly Fishing on Jasper Pääkkösen holding-firma.

Osakeantien jälkeen Cinematic Finances omistaa 40 prosenttia Cinematic Productions -yhtiöstä.

Productionsin osakeanneissa kaikki päätösvaltaiset osakkeet on pidetty Financesin hallussa.

Antti Jokinen vapautettiin vuoden 2022 aikana rooleistaan kummassakin Omertan taustayhtiössä. Muut osakkaat ostivat hänen Finances Oy:n osakkeensa.

”Viime kesän ja syksyn aikana on tehty kaikki halutut muutokset”, sanoo Cinematic Financesin hallituksen uusi puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa

Kiinteistöalalla toimiva liikemies on ollut mukana Omerta taustayhtiöissä eri rooleissa alusta asti. Hän omistaa kolmasosan Sepos Oy:stä.

”Musiikki ja elokuva ovat rakkaita harrastuksia. Olen halunnut tuoda kiinteistörahoittamisen periaatteita elokuva-alalle”, Kilpimaa sanoo.

Vuoden 2022 yhtiökokous valitsi hänet Cinematic Productionsin hallituksen puheenjohtajaksi. Yhtiö teki 2021 vuoden aikana 86 000 euron tappion.

Syyskuussa 2022 Cinematic Finances sai uuden omistajan, kun 15 prosenttia yhtiön osakkeista annettiin näyttelijä Peter Franzénin ja tuottaja Sirkka Rautiaisen Delta Stories Scandinavia Oy -yhtiölle.

Rahan sijasta osakkeista maksettiin siirtämällä Delta Storiesin kehittelyvaiheessa olevat elokuvahankkeet.

Valtaosa niistä perustuu Franzénin käsikirjoituksiin. Elokuvia tehdään nyt Omertan entisessä taustayhtiössä. Käsikirjoitusten arvoksi on määritelty 75 000 euroa.

”Cinematic Financesilla ei ole tällä hetkellä toimitusjohtajaa. Rautiainen vastaa operatiivisesta toiminnasta”, Kilpimaa kertoo.

Rautiainen ja Franzén tulivat myös Cinematic Financesin hallituksen jäseniksi.

Kilpimaa korostaa koronan merkitystä Omerta 6/12 -hankkeen tappioissa.

”Teatterilevitys osui väärään aikaan. Teatterien toimintaa rajoitettiin ja lipunmyynti oli muutenkin varovaista. Elokuvaa on myyty kansainvälisesti seitsemännumeroisella summalla. Jos 200 000 elokuvateatterikatsojan minimitavoite olisi toteutunut, tilanne olisi aivan toisenlainen.”

Kilpimaa vakuuttaa, että tappioista huolimatta Cinematic Productionsia ei ajeta konkurssiin.

”Siihen ei ole syytä. Kaikki laskut on maksettu, eikä kenelläkään ole yhtiöön kohdistuvia vaatimuksia.”

Tappiota ovat tehneet vain elokuvaan investoineet sijoittajat. ”En voi tarkentaa, missä suhteessa”, Kilpimaa sanoo.

Hänen mukaansa sijoittavat voivat saada kansainvälisestä myynnistä vielä jotain tuloja.

”Selvää on, että elokuva tekee huomattavat tappiot.”

Antti Jokinen jatkaa elokuvien tekemistä omassa Finland Storm Inc. Oy -yhtiössään. Yhtiön nimi oli aiemmin Cinematic Finland.

”Julkisuudessa mainittujen tuotantojen kehittely etenee normaalisti”, Jokinen kertoo tekstiviestillä.

Hän viittaa elokuvasäätiöltä 22 700 euron kehittämistuen saaneeseen Kullervo-filmatisointiin ja Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -kirjan elokuvaversioon.

”Burn outin jälkeen olen jäänyt pois kaikista muista yritystoiminnoista ja keskityn vain omiin ohjauksiini”, Jokinen kirjoittaa.

”Tulevasta tiedotetaan lisää Cannesissa [toukokuussa järjestettävillä elokuvajuhlilla]”.