Hetki huipulla

Matkailu- ja ravintola-alan kannattavuus on kovilla, mutta kriisien viimeisimmät käänteet eivät ole ehtineet vielä vaikuttaa Lapin-matkailuun.

matkailuala
Teksti
Tuukka Tuomasjukka

Nousevat kustannukset ja työvoimapula painavat matkailu- ja ravintola-alaa. Alan kannattavuuteen vaikuttavat niin energian hinnannousu kuin venäläisten matkailun vähentyminen.

”Korona-ajan ongelmat lyövät meidän alallamme vieläkin läpi. Lounas- ja henkilöstöravintoloiden myynti on jäljessä siitä, mitä se oli ennen”, sanoo matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestö Maran pääekonomisti Ari Peltoniemi.

Peltoniemi nostaa esille erityisesti ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhintojen nousun. Muutos on ollut niin suuri, että Mara pyysi Tilastokeskusta aikaistamaan vuosittaista tukkuhintatilaston keräämistä. Syyskuusta 2021 kesäkuuhun 2022 ulottuvan jakson aikana ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhinnat ovat nousseet noin 13 prosenttia. Vuoden 2014 helmikuusta nousua on yhteensä 26 prosenttia.

Vaikutus on ravintoloiden näkökulmasta merkittävä, sillä raaka-aineiden osuus ravintola-alan liikevaihdosta on keskimäärin noin kolmannes. Peltoniemen mukaan ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhinnat ovat nousseet selvästi kuluttajahintoja enemmän. Kehityskulku on jatkunut vuodesta 2017.