Kuinka käy turvepeltojen?

EU-asetus poistaisi Suomesta yli 70 000 hehtaaria turvepeltoja seitsemässä vuodessa.

suoraan sanoen
Teksti
Jukka Heinonen

Jos EU-komission ajama asetus toteutuu, 30 prosenttia Suomen turvepelloista pitäisi palauttaa kohti luonnontilaa vuoteen 2030 mennessä. Turvemaiden ennallistaminen maksaisi Suomelle noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Mitä mieltä maanviljelijöiden edunvalvoja MTK on ehdotuksesta, johtaja Johan Åberg?

”Emme ole siitä ollenkaan innostuneita. Ehdotus on tehty jossain perunakuopassa katsomatta sitä, miltä maailma oikeasti näyttää. Kulut tulevat maanviljelijöille ja hyödyt muulle yhteiskunnalle. Komission esitykset hyödyistä ovat myös ihan tuulesta temmattuja.

Jäsenmaille olisi pitänyt jättää enemmän liikkumavaraa. Nyt kaikkien pitäisi jättää sama osuus turvemaista veden alle, vaikka olosuhteet ovat erilaiset. Esimerkiksi Pohjanmaalla vetetyn turvepellon vedet valuvat herkästi myös muille pelloille.”

Suomen pelloista on turvepeltoja 10 prosenttia, mutta ne tuottavat viljelysmaiden kasvihuonepäästöistä yli 80 prosenttia. Ennallistamisella voisi saavuttaa merkittävää ilmastohyötyä. Mitä olette valmiita tekemään asian eteen?