Kouluilla liian vähän keinoja puuttua kiusaamiseen – ”Erottamisia ei käytetä Suomessa riittävästi. Se johtuu asenneilmapiiristä.”

Määräaikaiseen erottamiseen koulusta turvaudutaan Suomessa harvoin. OAJ:n asiantuntijan mukaan se on liian byrokraattista.

koulukiusaaminen
Teksti
Jukka Heinonen

Suomessa on noussut lyhyen ajan sisällä julkisuuteen vakavia koululaisiin kohdistuneita kiusaamis- ja väkivaltatapauksia.

Yle kertoi 10. syyskuuta 15-vuotiaasta helsinkiläispojasta, jota oli kiusattu kolme vuotta. Ensin häntä nimiteltiin ja tönittiin koulussa, myöhemmin kiusaajat muun muassa tunkeutuivat hänen kotinsa pihalle ja tuhosivat omaisuutta. Laajamittaiseksi paisunut vainoaminen johti siihen, että kiusattu vaihtoi koulua. 

Maanantaina 11. syyskuuta Yle uutisoi turkulaisen koulun oppilaiden vanhempien julistamasta koululakosta. Yli kaksikymmentä huoltajaa ilmoitti, etteivät heidän kymmenvuotiaat lapsensa palaa kouluun ennen kuin oppilaiden turvallisuus on taattu. Yksi oppilas oli purrut, lyönyt, hakannut tai harjoittanut muuta väkivaltaa koulutovereitaan kohtaan viikosta toiseen yli vuoden ajan.

Seuraavana aamuna osa oppilasta jäi kotiin. Väkivaltainen oppilas siirrettiin toiseen kouluun samana päivänä.