Yli 100 kuoli stadionilla

Indonesiassa ainakin 125 ihmistä kuoli ja yli 300 loukkaantui jalkapallo-ottelun jälkeisten levottomuuk­sien aiheuttamissa tungoksissa. Areman-joukkueen kannattajia tunkeutui kentälle jouk­kueen hävittyä Persebaya Surabayalle. Viranomaiset ampuivat joukkoa kyynelkaasulla. Malangi­n kaupungissa tapahtunut mellakka on yksi historian pahimmista stadionkatastrofeista.


”Meidän mittapuumme mukaan Ukrainan kartta ei ole mitenkään muuttunut.”

Presidentti Sauli Niinistö Venäjän tekemistä alueliitoksista. Yle, 1.10.

”Jos Ukraina menee rajan yli, Venäjä voi mielestään käyttää kaikkia keinoja.”

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Putinin motivaatiosta alueliitoksiin. IL, 30.9.

”Kaikki venäläisten hyökkääjien laittomasti miehittämät alueet ovat Ukrainan maata.”​

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tuomitsi alueliitokset. Twitter, 29.9.

Hoitoalan sovusta tulkintaeroja

Hoitajaliitot Super ja Tehy sekä Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Kolmivuotinen sopimus nostaa sotealan palkkoja vähintään 13 prosenttia. Alan työtaistelut peruttiin. Osapuole­t ovat tulkinneet sopua eri tavoin. Kiistaa on ollu­t muun muassa siitä, miten palkankorotukset rahoi­tetaan.

© Roni Rekomaa / LK

Itäraja hiljeni

Venäläisten maahantulo Suomen itärajalla on v­ähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi sulki syyskuun lopussa rajan venäläisturisteilta. Venäjältä pääsee vastedes Suomeen vain erityissyystä, kuten sukulaisia tapaamaan tai opiskelemaan. Maahantulo on rajan sulkemisen jälkeen evätty yli 500 venäläiseltä. Tilapäistä suojaa hake­vien määrä on kasvanut.

© Sasu Mäkinen / LK

Ukraina hakee Natoon

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Ukrainan hakevan Nato-jäsenyyttä nopeutetulla aikataululla sen jälkeen, kun Venäjä oli ilmoittanut neljän ukrainalaisalueen liittämisestä itseensä valheellisilla kansanäänestyksillä. Yhdeksän itäistä Nato-maata on asettunut tukemaan hakemusta. Pääsihteeri Jens Stoltenberg on pidättäytynyt kommentoimasta hakemusta.

Yli-Viikarin potkut oikeudessa

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n entisen pää- ja ylijohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomisen käsittely alkoi Helsingin hallinto-oikeudessa. Yli-Viikari vaatii irtisanomispäätöksen kumoamista. Ensin käsitellään irtisanomista ylijohtajan roolista. Marraskuussa oikeus käsittelee potkuja pääjohtajan roolista. Yli-Viikari tuomittiin tammikuussa käräjäoikeudessa sakkoihin virkarikoksista.

© Jussi Nukari / LK

Brasilian presidenttikisa jatkuu

Brasilian presidentinvaalit etenevät lokakuun l­opussa järjestettävälle toiselle kierrokselle. Työväenpuolueen ehdokas, entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ja nykyinen laitaoikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro eivät kumpikaan onnistuneet saamaan yli puolta annetuista äänistä. Tulos oli pettymys etenkin Lulalle, jonka t­avoite oli voittaa ensimmäisellä kierroksella.

© Nelson Almeida AFP / LK

Päästötavoitteet eivät toteudu

Suomi ei pääse liikenteen päästötavoitteisiinsa, arvioivat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkijat. Sähköautojen osuus uudesta autokannasta on yhä pieni, ja polttomoottori­autojen käyttöikä on pitkä. Tutkijoiden mielestä liikenteen sähköistymisen tukitoimien tehokkuutta tulisi selvittää kokeiluilla. Liikenne aiheuttaa Suomessa yli viidenneksen kaikista päästöistä.