Yllätys: Venäjän rupla on vahvistunut voimakkaasti

Presidentti Putin vakuutti, että talous kääntyy nousuun kahdessa vuodessa.

öljy
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttaa, että maan talous on toipumassa ja kääntyy uudelleen kasvuun länsimaiden pakotteista huolimatta.

Putin puhui torstaina jokavuotisessa televisioidussa tiedotustilaisuudessaan, jossa kansalaiset ja valikoidut tiedotusvälineet saivat esittää hänelle kysymyksiä. Hän vähätteli Venäjän taloudellisia ongelmia ja ennusti, että nykyinen taantuma kestää korkeintaan kaksi vuotta. Hän lupasi, että valtio estää toimillaan inflaation kiihtymisen ja turvaa työpaikat.

Putin perusteli arviotaan muun muassa ruplan vahvistumisella. Ruplan kurssi kääntyi nousuun jo helmikuussa ja on ollut viime viikkoina parhaiten menestyvä valuutta koko maailmassa. Huomattava osa viime talven rajusta kurssilaskusta on kurottu kiinni.

Viime viikkojen kehitys on ollut yllätys, sillä rupla menetti viime vuoden lopulla lähes puolet arvostaan, vaikka keskuspankki tuki sitä yli 80 miljardin dollarin tukiostoilla ja nostamalla korkoja. Ruplan arvoa painoivat tuolloin pelot siitä, että raakaöljyn hinta romahtaisi 30–40 dollariin barrelilta ja Venäjän valtionyhtiöt eivät selviytyisi ulkomaisista veloistaan.

Euro maksoi torstaina 53,4 ruplaa, kun siitä jouduttiin maksamaan joulukuussa kurssiromahduksen aikana pahimmillaan yli kaksi kertaa enemmän. Käytännössä kurssi on palannut viime marraskuun tasolle.