Tukea yllättävältä suunnalta: Kreikan ulkoministeri haluaa edelleen Turkin Euroopan unionin jäseneksi

Myös Kreikan pääoppositiopuolue on kannattanut Turkin jäsenyysneuvottelujen jatkamista, samoin Bulgaria ja jopa Kypros. Moni EU-maa katkaisisi koko neuvottelut.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Turkin EU-jäsenyys on saanut tukea yllättävältä taholta: Kreikan vasemmistolaiseen Syriza-päähallituspuolueeseen kuuluva ulkoministeri Georgios Katrougalos vaatii EU:ta pitämään ovea auki Turkille maan liittämiseksi Euroopan unioniin.

Politico-lehden haastatteleman Katrougalosin mukaan tämä siitäkin huolimatta, että Turkki on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtakaudella muuttunut yhä yksinvaltaisemmaksi maaksi ja siirtynyt aina vain etäämmälle demokratiasta.

Myös Turkin aikomukset ryhtyä poraamaan kaasua miehittämänsä Kyproksen pohjoisosan vesiltä ovat herättänyt kiivasta arvostelua niin saaren kreikkalaisessa pääkaupungissa Nikosiassa kuin Brysselissä ja Washingtonissakin.

Katrougalos myöntää, ettei Turkin jäsenyys voi edetä, ellei maa täytä jäsenyyden edellytyksiä niin demokratia-, ihmisoikeus- kuin oikeusvaltiokehityksenkin osalta. Lisäksi Turkin pitäisi ryhtyä noudattamaan kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, joihin se on sitoutunut.

Turkin nykyisen politiikan valossa nopea lähentyminen Euroopan unionin kanssa näyttääkin etäiseltä haaveelta, varsinkin kun jäsenyys edellyttää kaikkien vanhojen EU-maiden yksimielistä hyväksyntää.