Yksi maa, kaksi presidenttiä - sisällissota uhkaa Norsunluurannikkoa

Afrikan unioni
Teksti
Netta Vuorinen
Norsunluurannikon presidentiksi kansainvälisesti tunnustettu Alassane Ouattara osallistui Afrikan unioinin neuvotteluihin Etiopiassa 9. maaliskuuta 2011. Tavoitteena oli etsiä ratkaisua Norsunluurannikon kriisiin. Toistaiseksi konflikti ei ole ratkennut. Kuva Simon Maina / AFP / Lehtikuva.

Marraskuun lopulla 2010 Norsunluurannikon presidentinvaalituloksen piti olla selvä: taloustieteilijä ja RDR-puolueen johtaja Alassane Ouattara sai toisella kierroksella 54 prosenttia äänistä. Sekä YK että Afrikan unioni tunnustivat hänet heti maan uudeksi johtajaksi.

Virkavalan vannoi kuitenkin jälleen kerran Laurent Gbagbo, joka on hallinnut maata vuodesta 2000 saakka. Norsunluurannikolla presidentin on määrä olla virassaan viisi vuotta. Edelliset vaalit piti järjestää vuonna 2005, mutta niitä lykättiin useaan otteeseen, ja Gbagbo sai pitää virkansa.

Kun vaalit vihdoin järjestettiin viime vuoden lopulla, Gbagbolle uskollinen perustuslakineuvosto kumosi tälle epäedullisen tuloksen. Sekä YK että EU pyrkivät heti vaalien jälkeen painostamaan Gbagboa luopumaan asemastaan. Toistaiseksi painostus on ollut tuloksetonta.

Alassane Ouattaran kannattajat sytyttivät renkaita tuleen Abidjanin kaupungissa 19. helmikuuta. Kuva Sia Kambou / AFP / Lehtikuva.

Vaalien jälkipeli on sittemmin kiihtynyt satunnaisista levottomuuksista avoimeksi konfliktiksi. Vastakkain on presidentti Gbagbolle uskollinen etelä ja pohjoisessa vaikuttava, Alassane Ouattaraa kannattava oppositio.

Norsunluurannikolla käytiin sisällisota vuosina 2002-2003. Silloin osa armeijasta nousi kapinaan presidentti Gbagboa vastaan. Silloinkin kapinalliset olivat vallassa pohjoisessa, hallitus etelässä. Vaikka konflikti on nimellisesti ohi, kahtiajako jäi.

Ainakin neljänsadan ihmisen arvioidaan kuolleen taisteluissa, jotka keskittyvät muun muassa maan suurimpaan kaupunkiin Abidjaniin. Myös Liberian rajan läheisyydessä on ollut yhteenottoja.

Sadattuhannet ihmiset ovat jättäneet kotinsa sitten viime marraskuun. Naapurimaa Liberiaan on paennut noin 90 000 ihmistä.

Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleafin mielestä Norsunluurannikko on käytännössä sotatilassa. Hänen mielestään maan tapahtumat ovat jääneet arabimaiden kuohunnan jalkoihin.

Lähteet: BBC News