Yhdysvaltain republikaanit mielistelevät yhä Trumpia ja valehtelevat roikkuakseen vallassa – kannattaako puolue enää demokratiaa?

Yhdysvaltain väestökehitys syö republikaanien kannatusta. Se on saanut puolueen turvautumaan epätoivoisiin ja epädemokraattisiin keinoihin.

demokratia
Teksti
Leena Sharma

Onko Yhdysvaltain republikaanipuolue enää demokratian asialla? Kysymystä pitävät aiheellisena lukuisat akateemiset tutkijat ja demokratian tilasta huolestuneet journalistit.

”Yhdysvallat on jakautunut kahtia demokraattipuolueeseen ja anti-demokraattiseen puolueeseen. Jälkimmäistä on mahdotonta tunnistaa samaksi puolueeksi, johon kuuluivat aikoinaan Abraham Lincoln ja Dwight Eisenhower”, kirjoitti The Guardianin toimittaja David Smith tammikuun alussa.

Syy republikaanien epädemokratisoitumiseen on yksinkertainen: vaalit marraskuussa 2020 hävinnyt entinen presidentti Donald Trump. Hän pitää yhä puoluetta kuristusotteessa ja organisoi noitavainoja, joissa kaikki häneen kriittisesti suhtautuvat edustajat yritetään savustaa ulos viimeistään ensi marraskuun välivaaleissa.

Trumpin valta puolueessa perustuu äänestäjien pelkoon, fanaattisiin paikallisosastoihin ja vaalirahaan, jota hän jakaa mieleisilleen ehdokkaille. Trumpin kannattajat toistelevat yhä valheellista väitettä siitä, että viime syksyn presidentinvaalien tulos väärennettiin, ja Joe Biden varasti voiton Trumpilta.

Tästä ”Big Lie” -hokemasta on tullut osa republikaanien uutta identiteettiä.