WikiLeaks: Jasser Arafatin lesken outo karkotus Tunisiasta

Jasser Arafat
Teksti
Adrián Soto
Arafat
Jasser Arafat (vas.), Suha Arafat ja heidän tuolloin nelivuotias tyttärensä Zahwa Betlehemissä jouluna 1999. Kuva Nasser Shiyoukhi / AP / Lehtikuva.

”Olen menettänyt kaiken. En voi uskoa mitä hän on tehnyt minulle!” huusi palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin leski Suha Arafat puhelimeen Maltalla lokakuussa 2007. Linjan toisessa päässä oli Tunisian Yhdysvaltain suurlähettiläs Robert Godec.

WikiLeaksin paljastuksen mukaan Godec teki kaikkensa selvittääkseen 47-vuotiaan Suha Arafatin tylyn kohtalon. Hän epäili vahvasti, että sen takana oli Tunisian presidentin vaimo Leila Ben Ali. Suhan omaisuus siirtyi valtiolle väärennettyjen asiakirjojen avulla. Hänen avustajansa ja ystävänsä saivat myös kokea kovia. ”Kaikkia, jotka haluavat auttaa minua, rangaistaan”, kertoi Suha suurlähettiläälle. Godec kirjoittaa, että jopa rouvan pankinjohtaja oli kovan paineen alaisena.

Pari kuukautta aikaisemmin, elokuussa 2007, Tunisiassa julkaistiin virallisen kanavan kautta päätös, jonka perusteella Suha ja hänen 12-vuotias tyttärensä Zahwa menettivät Tunisian kansalaisuuden.

Suha oli saapunut maahan 1980-luvun loppupuolella työskennelläkseen Palestiinan vapausjärjestön (PLO) toimistossa. Vuonna 1990 hän avioitui itseään 34 vuotta vanhemman Jasser Arafatin kanssa.

Kun Arafat kuoli Pariisissa 2004, Suha tyttärineen palasi Tunisiaan, missä hän aloitti menestyksekkään uran yritysmaailmassa. Monet bisnekset olivat yhteisiä Tunisian presidentin vaimon Leila Ben Alin kanssa.

Eräs rouvien hankkeista oli yksityinen eliittikoulu Cartago International School. Leila Ben Ali oli aloittanut kampanjan arvostetun Louis Pasteur -säätiön ylläpitämän koulun sulkemiseksi sillä perustella, ettei se täyttänyt kaikkia virallisia vaatimuksia. Suha Arafat ei hyväksynyt rouva Ben Alin kampanjaa. Siitä naisten tiet erosivat.

Suurlähettiläs Godec kirjoittaa kuulleensa luottomieheltään, että Louis Pasteur -koulu joutui hankaluuksiin, koska se ei suostunut ottamaan oppilaaksi rouva Ben Alin pikkuserkkua. Aikaisemmin myös presidentin tytär oli jätetty koulussa luokalle. Vuoden 2008 kesäkuussa lähetetyssä sähkeessä suurlähettiläs arvioi, että presidentin perhe ”toimii melkein kuin mafia”.

Godec antaa ymmärtää, että koulujuttu olisi vain tekosyy Suhan ja tyttären maastakarkotukseen. Samaan aikaan Leila Ben Ali järjesteli 18-vuotiaan serkkutyttönsä naittamista 61-vuotiaalle Dubain emiirille Mohammad bin Rashid al-Maktoumille. Emiirillä on arabian monarkeista neljänneksi suurin omaisuus. Hänellä oli tuolloin jo kaksi vaimoa.

Suha sai tietää Leilan manööveristä ja soitti Jordanian kuningatar Ranialle. Emiirin yksi vaimo on Jordanian kuninkaan Abdullah II:n sisko. Suha varoitti, että kuningattaren sisko joutuisi kilpailemaan uuden nuoremman vaimon kanssa. Puhelu tuli kuitenkin Leilan korviin, ja hän järjesti Arafatin lesken pois tieltään.