Vuotaako veri taas? Etelä-Sudan luisuu kohti uutta sotaa

Avustusjärjestöt evakuoivat henkilökuntaansa nuoresta valtiosta.

Etelä-Sudan
Teksti
Milja Rämö

Viime päivät ovat olleet Etelä-Sudanissa väkivaltaisia. Satoja ihmisiä on kuollut ja tuhansia paennut kodeistaan. Menehtyneiden joukossa on sotilaita, siviilejä ja kiinalainen avustustyöntekijä. Pääkaupunki Juban kaduilla on nähty panssarivaunuja ja ammuskelua helikoptereista.

Maanantai-iltana presidentti Salva Kiir ja hänen kilpailijansa, varapresidentti Riek Machar julistivat tulitauon. ”Predisentti Kiir on motivoinut jatkamaan yhteistyötä Riek Macharin kanssa”, presidentin tiedottaja Ateny Wek Ateny kertoi lehdistölle.

Etelä-Sudanissa kuitenkin vallitsee huoli sisällissodan syttymisestä uudelleen. YK:n turvallisuusneuvosto on vedonnut maan johtajiin, jotta he tekisivät kaikkensa levottomuuksien hallitsemiseksi. Useita avustusjärjestöjä, muun muassa Kirkon ulkomaanapu, on evakuoinut henkilökuntansa, ja Kenya Airways on perunut lentonsa Etelä-Sudaniin.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Ugandan-tiedottaja Charlie Yaxley kirjoitti Twitterissä, että Ugandaan saapuneiden pakolaisten määrä ei ole poikkeuksellinen väkivallassta huolimatta. Raja Ugandan ja Etelä-Sudanin välillä on suljettu.

Väkivalta ryöpsähti uudelleen loppuviikosta juuri ennen itsenäisyyspäivää, kun presidentti Kiirin tukijat halusivat tutkia varapresidentti Riek Macharin tukijoiden autoja. Konflikti kärjistyi perjantaina, kun presidentin ja varapresidentin tukijat avasivat tulen toisiaan vastaan.