Virallisesti Bulgaria on kieltänyt aseavun Ukrainalle – Salassa bulgarialaista sotamateriaalia on toimitettu yli miljardilla eurolla

Ukrainan sotaan asti Bulgaria oli yksi EU:n Venäjä-mielisimmistä maista. Nyt Venäjä-suhde repii maan yhteiskuntaa.

Bulgaria
Teksti
Tuula Koponen

Bulgariasta on kaikessa hiljaisuudessa tullut yksi Ukrainan suurimmista aseistajista. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainalle on toimitettu yli miljardin euron arvosta Bulgariassa valmistettuja sotatarvikkeita.

Bulgarialla on neuvostoajan perintönä iso aseteollisuus. Se on yksi niistä harvoista maista, jotka yhä valmistavat neuvostoaikaisiin aseisiin ammuksia ja muita tarvikkeita. Juuri sellaisista Ukrainalla on ollut huutava pula.

Toisin kuin muualla Euroopassa, Bulgariassa Ukrainan tukeminen on pyritty pitämään piilossa julkisuudelta. Virallisesti Bulgaria on jopa kieltäytynyt toimittamasta sotamateriaalia Ukrainaan. Se on Unkarin ohella ainoa EU-maa, joka on tehnyt tällaisen päätöksen.

Huhuja salaisesta asekaupasta alkoi liikkua jo keväällä. Vielä tuolloin valtio-omisteisen, puolustustarvikkeita valmistavan Kintex-yhtiön toimitusjohtaja Alexander Mikhailov kiisti huhut. Pian tämän jälkeen hän sai potkut.