Unkari kiristää muita EU-maita: uhkaa kaataa koko unionin koronatuen, jos avun ehdot eivät miellytä

Useat EU-maat ovat vaatineet, että tukirahan ehtona on oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen. Unkarille tämä ei käy.

demokratia
Teksti
Mika Horelli

Unkari uhkaa kaataa kaikki EU:n koronaelvytysratkaisut, mikäli unioni liittää niihin vaatimuksen oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti asiasta perjantaina 10. heinäkuuta 2020 Unkarin yleisradion haastattelussa poikkeuksellisen suorasanaisesti. Hänen mukaansa avustusrahojen jakamiseen ei saa missään tapauksessa sotkea oikeusvaltioperiaatteiden vaatimisen tapaista politiikkaa.

Eurooppa-neuvoston eli EU-maiden valtionpäämiesten on määrä tavata Brysselissä ensimmäistä kertaa kasvotusten koronakaranteenien alun jälkeen tämän viikon lopulla 17.-18. heinäkuuta.

Puheenjohtajamaa Saksan keskeinen tavoitteena on saada yhteisymmärrys sekä 750 miljardin euron koronatukipaketista, että EU:n monivuotisesta budjettikehyksestä vuosille 2021-2027. Varsinkin ensin mainitulla on jo kiire.

Useat EU-maat, Suomi mukaan lukien, ovat edellyttäneet oikeusvaltioperiaatteen noudattamista niin koronatukipaketin kuin EU:n budjettirahankin ehtona. Ongelma on kuitenkin se, että päätökset vaativat yksimielisyyttä. Jos muut 26 EU:n jäsenmaata haluavat saada sopimuksen aikaan, niiden on taivuttava Orbánin tahtoon.