Viherelvytyspaketti Green Deal on EU-komission suurin yksittäinen hanke – ilmastotavoitteet vaativat osoitettua enemmän rahaa

Eurooppan sementti-, teräs- ja muoviteollisuudessa joudutaan tekemään suuria ilmastoinvestointeja.

EU-komissio
Teksti
Visa Noronen

Tiistai-iltana 8. lokakuuta illalla tuleva ilmastokomissaari Frans Timmermans astui europarlamentin eteen saadakseen hyväksynnän nimitykselleen.

Hollantilaisen Timmermansin tehtäväksi tullut Euroopan Green Deal eli viherelvytyspaketti on tulevan EU-komission suurin yksittäinen hanke. Komission edessä Timmermans myönsi, että päästöjen kuristamiseen tarvitaan vielä enemmän rahaa kuin tähän mennessä on siihen osoitettu.

Komission puheenjohtajaksi nouseva Ursula von der Leyen lupasi kesällä kiristää EU:n tavoitteita vähentää vuoteen 2030 mennessä kasvihuonepäästöjä.

Kun aiemmin vähennystavoite oli 40 prosenttia, nyt tähdätään jopa 55 prosenttiin. Vuoteen 2050 mennessä unionin pitäisi olla ilmastoneutraali. Päästöt pitäisi saada lähes nollaan ja kun kasvihuonepäästöjä jostain tulee, ne napataan pois ilmakehästä toisaalla.

Von der Leyen on linjannut, että siirtymän eniten koettelemia ihmisiä ja alueita tuetaan uudesta oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.