Vesi valtasi Australian Brisbanen: "Ei mikään turistinähtävyys"

Australia
Teksti
Netta Vuorinen
Brisbanejoki tulvi yli äyräidensä jo tiistaina. Keskiviikkona vesi oli ehtinyt vyöryä pitkin kaupunkia. Kuvat Torsten Blackwood / AFP / Lehtikuva.

Australian Brisbanessa tulvavesi on paikoittain yltänyt yli liikennevalotolppien. Keskusta on tyhjentynyt ihmisistä veden vallattua kadut ja kellarit.

Kuohuva ruskea vesi on hukuttanut tuhansia taloja ja kymmeniä ihmisiä kuukausien mittaisella matkallaan pitkin Queenslandin osavaltiota.

Australian kevätaikaan, marras-joulukuussa vaikuttanut La Niña-ilmiö toi sateet takaisin kuivuuden kiusaamaan maanosaan. Kymmenen vuoden rutikuiva kausi on muutamassa kuukaudessa vaihtunut pahimmaksi vedenpaisumukseksi sataan vuoteen.

(Katso kuvasarja Queenslandin tulvista vuonna 1893.)

Tähän mennessä 22 ihmisen on varmistettu menehtyneen tulvien vuoksi Queenslandin osavaltion muissa osissa. Yli 50 on kadoksissa.

Erityisen raju rankkasade riepotteli noin 120 kilometrin päässä Brisbanesta sijaitsevaa Toowoomban kaupunkia maanantaina. Kahdeksanmetrinen vesivirta ryöppysi kaupungin läpi ja surmasi 12 ihmistä. Nyt tulva on saapunut Queenslandin osavaltion pääkaupunkiin.

Brisbane

Keskiviikkona monet brisbanelaiset suojautuivat kaupungin katuja korkeammalle maaperälle – valmistauduttuaan veden tuloon jo parin päivän ajan. Osa on yrittänyt pelastaa omaisuutensa raahaamalla kaiken mahdollisen asuntojensa yläkertaan. Toiset ovat kasanneet huonekaluja talojen katoille.

Brisbanejoki tulvi yli äyräidensä eilen. Vedenpinnan nousun uskotaan saavuttavan huippunsa torstaihin mennessä. Pormestari Campbell Newman arvioi, että ainakin 20 000 rakennusta on vaarassa joutua veden valtaan.

Tällä hetkellä suuri osa kaupungin keskustan toimisto- ja asuinrakennuksista on tyhjillään. Monet kaupunkiin johtavat tiet on suljettu. Ihmiset liikkuvat kajakkien ja soutuveneiden avulla.

Brisbanen alueelle on perustettu kaksi evakuointikeskusta. Noin 6 500 ihmisen oletetaan käyttävän niiden palveluita lähipäivinä. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pelastautumaan korkeille paikoille ja pysyttelemään poissa kaduilta.

”Kyseessä ei ole mikään paikallinen turistinähtävyys, vaan vakava luonnonkatastrofi”, sanoi Queenslandin osavaltion pääministeri Anna Bligh.

Kaupungin suurin energiantuottaja Energex ilmoitti katkaisevansa sähköt joistakin Brisbanen kaupunginosista, jotta sähköiskujen riski olisi mahdollisimman vähäinen. Koko Queenslandin alueella on tällä hetkellä noin 70 000 sähkötöntä kotia.

”Tiedän, että tämä on ihmisille hyvin hankalaa”, Anna Bligh sanoi. ”Voin vain painottaa sitä, etteivät vesi ja sähkö sovi yhteen. Jos emme katkaisisi sähköjä, seuraukset voisivat olla katastrofaaliset.”

Blighin mukaan vedenpinnan korkeuden uskotaan säilyvän huippulukemissa ainakin lauantaihin saakka. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, koska ihmiset voivat palata veden täyttämiin koteihinsa.

Lue SK:n aiemmat jutut Australian tulvista täältä.

LINKKI: Australian ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan ajantasaista tietoa tulvatilanteesta.

Lähteet: Wasington Post, Telegraph