Venezuela maksaa kovaa hintaa Hugo Chávezin perinnöstä

Valtataistelu on vaarassa kärjistyä lähiviikkoina verisiksi yhteenotoiksi.

Chávismo
Teksti
Hannu Pesonen

Simón Bolívarin syntymätalo on ainoita rakennuksia, jotka enää muistuttavat Venezuelan pääkaupungin Caracasin espanjalaisesta siirtomaataustasta. Bolívar oli Etelä-Amerikan suuria itsenäisyystaistelijoita.

Siistiin ja ilmaiseen museoon ei ole tänään ruuhkaa. Se sijaitsee kahden kadunkulman päässä Venezuelan parlamentista. Siellä kansanedustajien enemmistö tekee kaikkensa karistaakseen kansakunnan niskoilta yhä katastrofaalisemmaksi käyvän perinnön, jonka värikäs kansanjohtaja Hugo Chávez jätti kuollessaan vuonna 2013. Bolivar oli hänen innoittajansa.

Bolívarin haave koko Etelä-Amerikan kattavasta espanjankielisestä liittovaltiosta, joka olisi Yhdysvaltain vastavoima, sortui heti hänen kuoltuaan vuonna 1830 ristiriitoihin ja valtataisteluihin.

Vajaat kaksisataa vuotta myöhemmin Chávezin hahmottelemalle sosialistiselle ja kansallismieliselle ihanneyhteiskunnalle on käymässä samoin.

Karismaattinen eversti Chávez sai yhden vallankaappausyrityksen ja kahden vuoden vankilatuomion jälkeen vuonna 1998 vaaleilla kansalta valtuudet toteuttaa omatekoista bolivariaanista sosialismiaan.