"Venäläisurheilijat ovat taistelleet ylpeinä isänmaan puolesta länttä vastaan"

Ihmisoikeusaktivistin mukaan urheilusaavutukset ovat Kremlille viimeinen alue, jolla Venäjä voi säilyttää maansa kunnian.

doping
Teksti
Anne Kuorsalo

Sotšissa hoideltu operaatio urheilijoiden pissanäytteiden vaihdosta on tehnyt FSB:n naurettavaksi, sanoo ihmisoikeusaktivisti Jevgeni Ihlov. Hän katsoo, että venäläisurheilijat ovat tähän asti olleet tyytyväisiä siihen, että FSB on suojellut heidän väärinkäytöksiään.

Ihlovin mielestä Sotšin doping-peittely on kuin suoraan huonosta, kylmän sodan ajasta tehdystä  amerikkalaisfilmistä. Samalla hän muistuttaa, että Neuvostoliiton aikana dopingia hoiti kommunistisen puolueen keskuskomitea ja silloinen KGB, jonka nimilyhenne tulee sanoista valtion turvallisuuskomitea.  Seuraajan FSB:n nimen takana on federaation turvallisuuspalvelu.

KGB ja FSB ovat Ihlovin mukaan päässeet tavoitteisiinsa pelon voimalla ja niiden kotimaisen vaikutusvallan määrittelyssä hän turvautuu ilmaisuun sovok. Sillä hän tarkoittaa ihmisiä, joiden mentaliteetin ja maailmankatsomuksen pohjana on uskollisuus imperiumin itsevaltiudelle. Tälle joukolle FSB:n vetovoima on sama kuin aikanaan KGB:n.

”Urheilijat ovat olleet ylpeitä siitä, että palvelevat isänmaataan taistelussa länttä vastaan. Todellisuudessa he ovat olleet maaorjista kootun teatterin näyttelijäryhmä, vaikka ovat pitäneet itseään imperiumin, suurvallan sotilaina ja olympialaisia maailmansodan korvikkeena.”

FSB on hoitanut dopingia Ihlovin mukaan kiihkon vallassa, koska se on katsonut turvaavansa voittoa isänmaalle, kun on huijattu muun muassa Kansainvälistä olympiakomiteaa.