Venäläisten ostovoima ja rupla heikkenevät, pörssikurssit laskevat – Kremlin uhittelu tuntuu tavallisen venäläisen kukkarossa

Aiempaa useampi venäläinen odottaa levottomuuksia tai konflikteja kotimaassa ja sotaa Naton, Yhdysvaltojen tai naapurimaiden kanssa.

geopolitiikka
Teksti
Maarit Uber

Venäjän markkinat ovat laskussa kiristyneiden geopoliittisten jännitteiden takia. Lasku alkoi jo lokakuun lopulla. Alamäki on voimistunut viime aikoina, kun Ukrainan tilanteeseen liittyvät uhkakuvat ovat voimistuneet.

Venäjä on kasannut joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan. Yhdysvallat on asettanut joukkojaan valmiustilaan mahdollisen Eurooppaan lähtemisen varalta ja lähettänyt sotilaallista apua ja aseita Ukrainaan. Samoin ovat toimineet myös eräät muut länsimaat. Venäjä kieltää johdonmukaisesti aikovansa hyökätä Ukrainaan.

Markkinoita painaa uhka mahdollisten uusien pakotteiden asettamisesta sekä jo voimassa olevien pakotteiden pidentäminen. Viranomaiset, pankit ja energia-ala ovat perinteisiä Venäjälle asetettujen pakotteiden kohteita.

Pörssikurssit ovat laskeneet ja rupla on heikentynyt sekä dollarin että euron suhteen. Näin siitäkin huolimatta, että Urals-öljyn hinta on noussut lähes viidenneksen ja on korkeimmalla tasollaan vuosiin.

Osakeindeksi RTS on tullut alas alkuvuoden aikana noin 10 prosenttia. Ero viime vuoden lokakuun ennätyslukemiin on jo noin 25 prosenttia. Moskovan pörssi-indeksi IMOEX on menettänyt arvostaan noin viidenneksen sitten lokakuun huippulukemien. Kyseessä on Venäjän osakemarkkinoiden pääindeksi.