Venäläisten miljardöörien ”huvilagate” etenee Ranskassa – Oligarkit löysivät yllättävän keinon pelastaa jättivarat

Uudet pakotteet uhkaavat presidentti Putinin lähipiiriä. Kreml paheksuu ”lännen ajojahtia”.

Boris Berezovski
Teksti
Anne Kuorsalo

Nizza, Ranska – Venäläisen miljardöörin ja senaattorin Suleiman Kerimovin epäillään tuoneen Ranskaan hämärää rahaa jopa 500–750 miljoonan euron edestä. Osa varoista on salakuljetettu matkalaukuissa käteisenä ja niillä on hankittu Ranskan Rivieran parhailta paikoilta useita huviloita, jotka ovat nyt takavarikossa.

Kerimov pidätettiin 20. marraskuuta 2017 mutta päästettiin muutamaa päivää myöhemmin vapaaksi viiden miljoonan euron takuita vastaan.

Juttua tutkiva nizzalainen syyttäjä Jean-Michel Prêtre olisi halunnut Kerimovin takaisin telkien taakse, mutta 6. joulukuuta tuomioistuin vain korotti takuusumman 40 miljoonaan euroon.

Jättitakuut ovat pikkurahaa Kerimoville, jonka omaisuuden arvoksi lasketaan yli 6 miljardia euroa, vaikka muodollisesti hän ei omista mitään. Ainakin jos on uskominen senaattorin viralliseen tuloilmoitukseen, jonka Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenet joutuvat tekemään.

Samaan aikaan eli 4. joulukuuta toisen venäläisen miljardöörin, edesmenneen Boris Berezovskin huvilan takavarikointi on vahvistettu korkeimmassa oikeudessa. Huvilakaupassa toiminut välittäjä on saanut suuret sakot ja ehdollista vankeutta.